Kormányzati munkacsoportot javasol a nemzeti összetartozás bizottság

2015. március 24., 09:57

Kormányzati koordinációs munkacsoport létrehozását kezdeményezi a kárpátaljai adományok eljuttatásának megszervezésére az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága, erről szóló állásfoglalását hétfőn zárt ülésen, egyhangúlag fogadta el. A tanácskozáson – amelyen a bizottság tájékozódott a kárpátaljai helyzetről – részt vett Bacskai József ungvári és Szalipszki Endre beregszászi főkonzul, valamint Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

Pánczél Károly, a testület fideszes elnöke az ülés után az MTI-nek elmondta: megállapították, hogy egy elhúzódó humanitárius válságra kell felkészülni. Örömtelinek nevezte, hogy a kialakult helyzetben Magyarországon sokan megmozdultak, köztük egyházak, karitatív szervezetek, egyesületek, önkormányzatok. Nem szeretnék, ha ez a szolidaritási hullám kifulladna, és őszre, amikorra a tartalékok kifogyása várható, a támogatások megszűnnének.

Pánczél Károly elmondta: az állásfoglalás fontos része, hogy továbbra is szükséges a kormányzati szintű támogatás. Felidézte, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az előző héten 85 millió forintos segítséget jelentett be, amely a Magyar Katolikus Karitászon keresztül jut el Kárpátaljára.

Hozzátette: a dokumentum arra is kitér, felkérik a kormányt, hozzon létre egy olyan koordinációs munkacsoportot, amely megszervezi az adományok eljuttatását Kárpátaljára. Kiemelte: jelenleg úgy látják, koordinálatlanul jutnak el az adományok, sok rászorulóhoz pedig egyáltalán nem.

Az elnök kiemelte: a leghatékonyabb segítség az anyagi támogatás, ma még van áru, mindent meg lehet venni, minden beszerezhető. A gazdasági helyzet miatt a forintot is kedvező árfolyamon váltják át – jelezte. Hozzátette: számítani kell a határon túli egyházak közreműködésére, amelyek pontosan tudják, hogy hol és melyik család a rászoruló.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)