A szeparatisták nehézfegyverzetet és „pszichikai támadásokat” is bevetnek

2015. március 24., 08:43

A szeparatista fegyveresek a Donbászon egyre aktívabban alkalmazzák a nehézfegyverzetet, amelyet pedig a minszki megállapodás értelmében vissza kellett volna vonniuk a demarkációs vonaltól – írja Dmitro Timcsuk képviselőnek, az Információs ellenállás csoport szervezőjének Facebook-bejegyzése alapján az Ukrajinszka Pravda.

Így Avgyijivka térségében az elmúlt 24 órában öt alkalommal lőtték 122 milliméteres lövegekből az előretolt ukrán állásokat. Ráadásul a tüzérségi csapásokat nem egyedülálló ágyúkból, hanem ütegekből hajtották végre.

Emellett Avgyijivkától délre és a város délkeleti külterületein kétszer nyitottak tüzet tankokból. Itt a „nomád tankok” taktikáját alkalmazzák, vagyis gyors csapást mérnek a tankok ágyúikból, majd visszavonulnak saját hadrendjük mélyére. Az adott térségből a terroristák összesen négy tankjának tevékenységét jelezték.

Aktívan tüzelnek a szeparatisták gyalogsági fegyverekből is, például Artemivszk térségében.

Az elmúlt órákban romlott a helyzet Szokolniki, Trehizbenki, Krimszke települések térségében, ahová az ellenség intenzíven utánpótlást von össze.

A tengermelléken, Sirokine térségében 120 milliméteres aknavetőkből nyitva tüzet igyekeztek kiprovokálni az ukrán harckocsik visszatérését lőállásaikba, miközben az adott térségben harckocsi-ellenes eszközöket álcáztak.

„Az ukrán hadsereg védelmének néhány szakaszán megfigyelhetők az oroszországi-terrorista csapatok manőverei: az ukrán egységek állásaitól 700-800 méterre időről időre hadrendbe fejlődnek fel a fegyveresek kisebb (2-3 szakasznyi) alakulatai, amelyek támadást és az ukrán állások lövetését imitálják, majd felzárkóznak és visszavonulnak” – közölte Timcsuk.

„Ily módon az oroszországi-terrorista erők parancsnoksága közvetlenül a védelmünk adott szakaszain végzi „gyalogsága” gyakorlatoztatását, igyekezvén magas fokú összeszokottságot elérni az egységek között. Egyúttal az ilyen „gyakorlatok” a „pszichikai támadások” szerepét is betöltik, megpróbálják demoralizálni az ATO erőinek személyi állományát” – írja.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)