Az aranyhörcsög tüdőgyulladása

2015. március 31., 16:40 , 742. szám

Az aranyhörcsögöm már napok óta étvágytalan, valamilyen nyálkás váladék szivárog az orrából, lélegzéskor pedig furcsán mozog az oldala, kitágul, majd összehúzódik. Milyen betegsége lehet az állatnak, és miként lehet meggyógyítani? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy nagyszőlősi olvasónk. Kérdéseit dr. Varga Bélához, a Jánosi Körzeti Állatorvosi Rendelő állatorvosához továbbítottuk.

– Az aranyhörcsögnek minden bizonnyal tüdőgyulladása van – magyarázza a szakember. – A betegséget általában vírus okozza, de a huzatos, nyirkos helyen való tartás is előidézheti. Tünetei közé tartozik az állat étvágytalanná és kedvetlenné válása, továbbá a nyálkás orrfolyás, a kis rágcsáló testsúlyának csökkenése, szőrzetének tompává, matt színűvé válása, valamint az, hogy levegővételkor nagyon mozog az oldala, harmonikaszerűen kitágul, majd összehúzódik.

– Milyen kezelésben részesítik a beteg aranyhörcsögöt?

– Ha a gazdi időben felfigyel a kór tüneteire, és idejében állatorvoshoz fordul, akkor könnyebb a kezelés. Amennyiben viszont nagyon előrehaladott stádiumban figyelnek fel a betegségre, és a kór gennyes tüdőgyulladássá alakul át, akkor kicsit nehezebb kikúrálni az állatkát. Az elsőként említett esetben antibiotikumos kezelést alkalmazunk, 2-3 napig tejben feloldva, orvosságot etetünk meg vele. Ha azonban előrehaladott stádiumba ment át a betegség, akkor injekcióval juttatjuk be az antibiotikumot az aranyhörcsög szervezetébe. A terápia ebben az esetben 7–14 napig tart.
Amennyiben huzatos, nyirkos helyen tartják az állatot, akkor ketrecét át kell tenni huzatmentes, száraz helyre. A ketrec ne legyen az ajtó vagy az ablak közelében. Az etetés során pedig a gazdik ügyeljenek arra, hogy vitamindús táplálékot adjanak az aranyhörcsögnek, zöldségféléket, például sárgarépát. Emellett jó minőségű tápokat és vitaminos készítményeket is lehet nekik adni.

Lajos Mihály