Hihetetlen történetek a határon túlról

2015. március 31., 18:16 , 742. szám

A nyugati diaszpóra, illetve a Kárpát-medencei magyarság erősítését célzó programok indultak. Wetzel Tamás helyettes államtitkár a köztévében hangsúlyozta: az új nemzetpolitikának nagyon fontos eredménye, hogy megszólítják a magyar közösségeket, és odafigyelnek igényeikre.

A külhoni magyar szakképzés sikeréhez is hozzájárulna a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. Ennek eléréséért programot is indítottak. Ezzel egy időben életre hívták a Kőrösi Csoma Sándor-programot. Ennek célja a nyugati diaszpóra erősítése: 100 magyar fiatal utazik 32 ország magyar közösségeihez – hangzott el az M1 reggeli műsorában.
Wetzel Tamás helyettes államtitkár elmondta: a kormány 500 millió forintot biztosított arra, hogy a Kárpát-medencében a szakképzést erősítsék. Kárpátalján és a Délvidéken már együttműködési megállapodást is aláírtak konkrét szakképzési projektek támogatásáról. Példaként említette, hogy tangazdaságok fejlesztését, tankönyvek elkészítését, az oktatási intézmények hálózatosodását célozzák ezek a források. Fontosnak nevezte, hogy a külhoni intézmények át tudják venni azokat a tapasztalatokat, melyekben élen jár Magyarország.
Annak kapcsán, hogy külhoni magyar diákokat is várnak magyarországi szakmai gyakorlatra, azt mondta: ezt nyárra tervezik a helyi pedagógusszervezetek bevonásával. Ilyen módon szeretnék a helyi igények figyelembevételével sikerre vinni ezt a programot – fogalmazta meg.
Felidézte, hogy a Kőrösi-program 2013-ban indult, akkor még 50 ösztöndíjassal, és ma már 100 ösztöndíjasnál tartanak. A diaszpóra magyarsága szerint ezt a programot már 20 évvel ezelőtt el kellett volna indítani – tette hozzá.
Ha valamely szervezetnél egy néptánctanárra, egy magyartanárra, egy óvodapedagógusra, vagy egy levéltárosra van szükség, akkor ezt az igényt próbálják kielégíteni, és kölcsönösen nagyon pozitív eredményekről, élményekről számolhattak be – hangoztatta a helyettes államtitkár.
Hihetetlen történetek vannak – szögezte le Wetzel Tamás. Megemlítette: „felfedezték” Argentína egyik belső tartományában, a fővárostól ezer kilométerre, az 1920-as években odavándorolt magyarságot, mely lelkesen fogadta, hogy „végre velük is foglalkoznak”, és azóta már Magyarországra is jöttek tanulni abból a közösségből.

(M1, Ma reggel/hirado.hu/Kárpátalja)