A vonalas és a pettyes bőratrófia

2015. március 31., 16:35 , 742. szám

Vékony, de több mint 10 cm hosszú csíkok jelentek meg a hasamon, a mellemen, a combjaimon, valamint a hátsómon. Kicsit viszketnek is, de elsősorban az zavar, hogy elcsúfítják a külsőmet, pedig még fiatal nő vagyok. Milyen bőrbetegséget kaptam el, és miként lehet azt megszüntetni? – érdeklődik levelében egy eszenyi hölgyolvasónk. Kérdéseire dr. Pauk Vladimir, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosa válaszol.

– Vonalas bőratrófia alakult ki a betegnél – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – A kór gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiak körében. Általában az endokrinmirigyek működési zavara idézi elő. Gyakran alakul ki terhes hölgyeknél a bőr mechanikus tágulása következtében. Az elhízás is kiválthatja a betegséget. A nemileg érett életkorba való belépéskor esetleg bekövetkező endokrinzavarok is előidézhetik, akárcsak a különböző gyulladásos folyamatok.
A vonalas bőratrófián kívül pettyes bőratrófia is létezik, mely ugyancsak gyakrabban támadja meg a nőket, mint a férfiakat. Kiváltó okai között szerepelnek az endokrin-, illetve az idegrendszeri zavarok, a bőr szerkezeti elváltozásai, illetve egyes fertőző betegségek (például a tuberkulózis, a szifilisz).

– Milyen tünetekkel jár együtt a két betegség?

– A vonalas bőratrófia esetében a has tájékán, a combokon, a mellen, valamint a fenéken mintegy 5-7 mm széles, pár millimétertől a 10 és több mint 10 cm hosszúságig terjedő, kék és rózsaszínű vonalak jelennek meg. Később pedig a csíkok kifehérednek, vagy fehéressárgás színt öltenek. Az eredeti testszín azonban az esetek többségében visszaállítható. A vonalak megjelenését nagyon enyhe viszketés is kíséri, ám inkább esztétikai problémát jelentenek.
A pettyes atrófiánál a törzsön és a hajlatokban – elsősorban a kar- és a lábhajlatokban – szimmetrikusan elhelyezkedő foltok jelennek meg, melyek domborúak vagy homorúak, a felületük fényes. Egyes esetekben piros és ibolyaszínű, más esetekben rózsaszínű és sárgás foltok tűnnek fel egymás mellett, semmilyen érzéssel nem járnak együtt, „csak” szépészeti problémát jelentenek.

– Miként kezelik a betegeket?

– Ha a páciensnél vonalas bőratrófia alakult ki, akkor meg kell szüntetni az endokrinrendszer zavarait, az elhízás elkerülése végett minél többet kell mozogni, sportolni, s emellett kevesebbet, de gyakrabban kell enni. Ajánlatos sok E-vitamint fogyasztani. Az orvosságok közül pedig a belső szervek működését serkentő biogén stimulátorokat, illetve fermentalapú gyógyszereket írunk fel. Szükség esetén hormonterápiát is alkalmazunk, külsőleg pedig vitaminos, valamint hegfeloldó krémekkel kell kenegetni az érintett bőrfelületeket.
A pettyes bőratrófia megszüntetése érdekében általános erősítőszereket, vitaminokat alkalmazunk, a bőr alá beadott injekciókkal is erősítőszereket juttatunk a szervezetbe. Öt injekciókúrára van szükség, egy-egy hónapos megszakításokkal. S ha nagyon szükséges, hormonális gyógyszereket is bevetünk, tabletta, injekció és kenőcs formájában.

Lajos Mihály