Drágult a gáz, a villany és a távfűtés

2015. április 1., 18:57 , 743. szám

Április 1-jétől 20 százalékkal emelkedik a villamos energia díja, a távfűtés 70 százalékkal drágul, a gázért pedig az eddiginek a 3,6–6-szorosát kell majd fizetni.

A földgáz minimális lakossági fogyasztói ára gázóra megléte esetén 3600 hrivnyára nő 1000 köbméterenként a fűtési idényben (október 1-jétől április 30-ig), s azzal a feltétellel, hogy a fogyasztó legfeljebb 200 köbméter gázt használ fel havonta. Minden más esetben – gázóra hiányában, havi 200 köbmétert meghaladó fogyasztás esetén, valamint fűtési idényen kívül – a gáz díjszabása 7188 hrivnya 1000 köbméterenként. Ugyanez a díjszabás vonatkozik a lakosság által főzésre és vízmelegítésre használt gázra is.
Ugyancsak emelték a távfűtés díjszabását: a távhő 72 százalékkal 537,2 hrivnya/1Gcal-ra drágult, áfa nélkül.
A villamos energia mostantól 19 százalékkal kerül többe. Ezenkívül az elkövetkező két évben több lépcsőben a jelenleginek a 3,5-szeresére emelkedik a villany ára.
Április 1-jével a villamos energia minimális tarifája 36,6 kopijkára nő kilowattóránként, ha a fogyasztás nem haladja meg a havi 100 kW/h-t. Havi 100 és 600 kW/h fogyasztás között a tarifát 50 százalékkal 63 kopijkára emelték kilowattóránként. A harmadik díjkategóriában, a havi 600 kW/h-nál többet fogyasztók esetében, a díjszabás 5 százalékkal 140,7 kopijkára emelkedik kilowattóránként.
A villamos energia díjszabása a továbbiakban fokozatosan növekszik majd, az utolsó díjemelésre a tervek szerint 2017 márciusában kerül sor.
Egy hónap múlva újabb megpróbáltatás vár a polgárokra: májustól várhatóan a víz- és csatornázási díj emelkedik majd. Az előzetes hírek szerint a drágulás mértéke a különböző régiókban és településeken eltérő lehet.
A Miniszteri Kabinet a kommunális szolgáltatások díjainak emelésével párhuzamosan célirányos szubvenciókat ígér az alacsony jövedelmű polgároknak. Arszenyij Jacenyuk kormányfő az 1+1 tévécsatorna hétvégi műsorában jelezte: a közüzemi díjak a jövőben is változni fognak, de ezt is figyelembe veszik a szubvenciós programban. A miniszterelnök közölte, hogy kormánya az év végéig 24,5 milliárd hrivnyát irányzott elő szubvencióra.
Az UNIAN emlékeztet, a most induló új szubvenciós program azzal számol, hogy hárommillió családra nőhet a támogatást igénylők száma, miközben Arszenyij Jacenyuk szavai szerint jelenleg 1,2 milliónyian részesülnek segélyben.
„Az várjuk, hogy a tarifák emelését követően ez a szám három millió családra nő. Kiszámoltuk, hogy jut pénzünk még 15 millió polgárra is. Ha azt látjuk, hogy ez nem lesz elég, feltétlenül találunk forrást az állami költségvetésben. A pénzügyi források a jelenlegi szakaszban elégségesek. Majd meglátjuk, hogyan fejlődik tovább a gazdaság, de jelenleg elég a forrás” – közölte Jacenyuk.

(zn.ua/unian.ua/hk)