Jön az egyszerűsített szubvenció

2015. április 7., 19:58 , 743. szám

Április 1-jétől megemelkedtek a közüzemi szolgáltatások díjai, s ezzel párhuzamosan hamarosan életbe lép a díjak törlesztésére igénybe vehető állami támogatás, közismert nevén a szubvenció új, egyszerűsített rendszere.

Az új típusú szubvenció megítéléséhez szükséges dokumentumokat tartalmazó borítékot a megye lakóinak április 12-ig kell kézhez kapniuk – közölte egy minapi országos tanácskozáson Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök. A boríték útmutatót is tartalmaz majd az űrlapok helyes kitöltéséhez – írja a hírről beszámoló Karpatszkij Objektív.
Hanna Morozjuk, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció szociális igazgatóságának helyettes vezetője minapi ungvári sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a kormány február 28-án elfogadott rendeletével május 1-jétől lényegesen leegyszerűsítette a szubvenció megítélésének rendjét. Mostantól a támogatáshoz mindössze két dokumentumot kell benyújtaniuk az igénylőknek: a megítélése iránti kérvényt, illetve a nyilatkozatot a háztartásban élők jövedelméről és kiadásairól (nem kell jövedelembevallást benyújtaniuk ezentúl a munkavállalóknak sem). Ugyanakkor mind a kérvény, mind a nyilatkozat egyszerűbbé vált.
2015 áprilisában és októberében minden háztartásba eljutnak az energiahordozók számláival együtt az egyszerűsített formájú kérvény és bevallás nyomtatványai, amelyekkel a szubvenció megítéléséért lehet folyamodni. Jogot nyernek a szubvenció igénylésére azok a polgárok is, akik bérlik lakóhelyüket, s írásos bérleti (lízing) szerződés alapján fizetnek a közüzemi szolgáltatások után.
Mostantól a szubvenció iránti igényt a kérvényező által deklarált adatok alapján bírálják el. Az adatok hitelességének ellenőrzését a szociális hatóságok a szubvenció megítélését követően végzik oly módon, hogy megkeresést intéznek az illetékes szervekhez, intézményekhez és szervezetekhez.
Megszűnik minden korlátozás a szubvencióért folyamodó személyek anyagi helyzetét illetően az 50 ezer hrivnyát meghaladó egyösszegű vásárlás kivételével.
A jövőben a szubvenciót 12 hónapra ítélik meg, s nem a fűtési időszakra, mint eddig. További újdonság, hogy a szubvenciót automatikusan meghosszabbítják egy újabb periódusra, amennyiben nem merülnek fel olyan tényezők, amelyek szükségessé teszik a folyósítására vonatkozó korábbi döntés áttekintését.
Azon több mint tízezer kárpátaljai család esetében, akik a 2014–2015-ös fűtési idényben részesülnek szubvencióban, automatikusan meghosszabbítják a támogatás folyósítását egy újabb időszakra anélkül, hogy ismét be kellene nyújtaniuk a dokumentumokat, vagy a szociális hatóságokhoz kellene fordulniuk – jelezte sajtótájékoztatóján Hanna Morozjuk.
Ugyanakkor fokozzák a kérelmező felelősségét a szubvenció iránti kérelem elbírálásához benyújtott információkért. Vagyis a háztartás minden tagja hozzájárul a szubvenció megítéléséhez szükséges, a családra, jövedelmeikre, kiadásaikra vonatkozó személyes adatatok feldolgozásához.
A szubvenciót egyébként az adott háztartásban élő, oda bejelentett egyik olyan személynek ítélhetik meg, aki a közüzemi szolgáltatások számláit vezeti.
Az összjövedelembe a szubvenció megítélésekor (az előző naptári év bevételeit veszik figyelembe) azok a bevételek számítanak bele, amelyeket a személy pénz formájában kapott az azok után megfizetett adókat leszámítva, továbbá a szociális hatóságok által folyósított állami szociális segélyek.
A kérelmező kötelezettséget vállal, hogy amennyiben változnak a körülmények, amelyek befolyással lehetnek a szubvenció megítélésére, egy hónapos határidőn belül tájékoztatja erről a lakosság védelmét ellátó szociális hatóságot.
A szubvenció megítéléséről, vagy az erre vonatkozó kérelem elutasításáról a kérvény, illetve a szükséges információk beérkezésétől számított tíz napon belül születik döntés.
Amennyiben az igénylő nem teljes vagy nem valós adatokat közöl az adott háztartásban bejelentett személyek jövedelmeit és kiadásait illetően, megtagadhatják tőle, vagy megszüntethetik a szubvenció folyósítását. Az utóbbi esetre az igénylő kötelezettséget vállal, hogy a jogtalanul igényelt összeg kétszeresét téríti vissza.
A Zakarpattya Online a megyei adminisztrációra hivatkozva azt írja, Kárpátalján az egyszerűsített szubvenciókérvényezés bevezetésével legalább 50 ezerrel nő majd a támogatást igénylők száma.

(karpatskijobjektiv.com/zakarpattya.net.ua/szcs)