Az ukrán és a lengyel elnök egyetért az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításában

2015. április 9., 09:36

Ukrajna és Lengyelország egyetért abban, hogy az Oroszországgal szembeni európai uniós gazdasági szankciókat meg kell hosszabbítani – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök szerdán azon a sajtótájékoztatón, amelyet a kijevi látogatáson tartózkodó lengyel kollégájával, Bronislaw Komorowski államfővel közösen tartott.

Az ukrán államfő kifejtette, ki kell vonni Ukrajna területéről minden külföldi katonát és haditechnikai eszközt, ezzel az orosz fegyveres erők tagjaira és felszerelésére utalt. Továbbá a Moszkva által törvénytelenül elcsatolt Krím félszigetnek vissza kell térnie Ukrajnához, valamint tiszta, a nemzetközi közösség által elismert helyhatósági választásokat kell tartani az oroszbarát szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeken. Moszkva tagadja, hogy lennének orosz katonák Kelet-Ukrajnában.

Az ukrán elnök elmondása szerint lengyel kollégájával való találkozója középpontjában az ukrán–lengyel kétoldalú kooperáció, azon belül is kiemelten a katonai együttműködés mélyítése állt. Ez utóbbi téren megállapodtak abban, hogy a közeljövőben közösen vesznek részt többnemzetiségű katonai hadgyakorlatokon.

Porosenko bejelentette azt is, hogy hamarosan hadgyakorlatot kezd a közös ukrán–lengyel–litván dandár. Erről részleteket, pontos időpontot és helyszínt ugyanakkor nem közölt az ukrán államfő.

A három ország kormánya tavaly szeptemberben kötött megállapodást az egység létrehozásáról, a dokumentumot február elején ratifikálta az ukrán parlament. A dandárt elsősorban az ENSZ-békefenntartó műveletekben való részvételre hozták létre.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)