A parlament rábólintott Porosenkónak a hadiállapot jogi szabályozására vonatkozó törvénytervezetére

2015. április 9., 19:16 , 744. szám

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa elfogadta első olvasatban az államfőnek a hadiállapot jogi szabályozásáról benyújtott törvénytervezetét (№2541) – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Az indítványra 258 képviselő szavazott igennel a teremben jelenlévő 360-ból.

A törvénytervezet szabályozza a hadiállapot bevezetésének és megszüntetésének rendjét, lefekteti az államhatalmi szervek, a katonai vezetés, a katonai közigazgatás, a helyi önkormányzatok, vállalatok, intézmények és szervezetek tevékenységének jogi alapjait, az emberi és polgári szabadságjogok, a jogi személyek jogai és érdekei érvényesülésének garanciáit hadiállapot esetére.

A dokumentum olyan különleges jogrendként határozza meg a hadiállapotot, melyet fegyveres agresszió vagy a támadás veszélye, Ukrajna függetlenségének veszélyeztetése esetén vezethetnek be az országban vagy annak egyes részein, s amely felruházza az illetékes államhatalmi szerveket, a katonai vezetést, a katonai közigazgatást és a helyi önkormányzatokat azokkal a jogkörökkel, melyek a fenyegetés elhárításához, a fegyveres agresszióra adandó válaszhoz és a nemzetbiztonság garantálásához, az Ukrajna függetlenségét, területi egységét fenyegető veszély megszüntetéséhez szükségesek. A jogszabály egyben úgy tekinti a statáriumot, mint az alkotmányos emberi és polgári jogok, a jogi személyek jogainak és érdekeinek ideiglenes korlátozását.

A törvénytervezet egyebek mellett kimondja, hogy azokon a területeken, ahol hadiállapotot vezettek be, ideiglenes államhatalmi szervek, katonai közigazgatások hozhatók létre.

Az államfőnek a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) tesz javaslatot a hadiállapot bevezetésére az országban vagy annak egyes régióiban. Amennyiben a hadiállapot bevezetése mellett dönt, az elnök rendeletet ad ki erről, illetve haladéktalanul kéri annak megerősítését a Legfelsőbb Tanácstól, benyújtja a parlamentnek az erre vonatkozó törvénytervezetet. A hadiállapot megszüntetését illetően a Legfelsőbb Tanács vagy az RNBO folyamodhat az elnökhöz – olvasható többek között a hírügynökségnek a jogszabálytervezetet ismertető összeállításában.

(unian.ua/Kárpátalja)