Tömegesen hagyják ott munkahelyeiket a nyugdíjas tudósok

2015. április 13., 16:35

Korábban a munkavállaló nyugdíjas korú tudósok a bérük mellett speciális tudományos nyugdíjban részesültek. Mostantól csak az átlagos szociális nyugellátásra számíthatnak – emlékeztet a távozás okait firtató cikkében a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A régi tudósgárda tagjai, akik a felsőoktatási intézmények tanszékeinek, a tudományos tanácsoknak és magisztratúráknak a gerincét alkották, mostanában – egyenesen a tanév közepén – tömegesen hagyják ott munkahelyeiket. Például a Nemzeti Műszaki Egyetemről (KPI) 123, a Mecsnyikov Odesszai Nemzeti Egyetemről 45 tudományos munkatárs vonult nyugdíjba.

A Dzerkalo Tizsnya szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a nyugellátást szabályozó törvények minapi módosítása következtében a nyugdíjas korú kutatók és előadók jobban járnak, ha otthon ülnek, mint ha dolgoznak. Az okokat illetően a portál rámutat: korábban ezek az emberek a bérük mellett speciális tudományos nyugdíjban részesültek. Mostantól azonban a munkabérük mellett csak a szociális nyugdíjra számíthatnak, akár a többi nyugdíjas. Csak úgy válhatnak ismét „speciális” nyugdíjassá és jogosulttá a kiemelt tudományos nyugdíjra, ha otthagyják a felsőoktatásban betöltött tudományos-oktatói állásaikat. Ha nem is mindenkinek, de sokak számára ez fontos érv volt a nyugdíjba vonulás mellett – írja a zn.ua.

A cikk által idézett Volodimir Bahrusin akadémikus rámutat: „Az utóbbi időben Ukrajna tudományos potenciáljának struktúrája nagyon eltorzult. Jelentős hányadukat fiatal és hajlott korú tudósok, oktatók képezték, miközben túl alacsony volt a középkorúak aránya. Ez a reform még erősebb torzuláshoz vezet, miután nem marad több középkorú munkatárs. Ők nem választják az oktatást és a tudományt. Döntően a fiatalok maradnak. A fiatalok jelentős részét viszont azok képezik, akiknek a kompetenciaszintjük miatt nincs hová menniük. Természetesen vannak tehetséges fiatalok is, akiket kifejezetten a tudomány és az oktatás érdekel, de ők vannak kisebbségben.”

Az írás szerint a kialakult helyzetre már a parlamentben is felfigyeltek, képviselők egy csoportja törvénytervezetet terjesztett elő, amely lehetővé tenné, hogy a munkavállaló nyugdíjas tudósok megőrizhessék speciális tudományos nyugdíjaikat.

(zn.ua/Kárpátalja)