A macskák fertőző bélgyulladása

2015. április 15., 08:51 , 744. szám

Az egyik rokonom macskája fertőző bélgyulladásban pusztult el. Nekem is van két cicám, szeretem is őket, és érdekelne, milyen tünetek jelzik, hogy baj van, és mit lehet tenni a kigyógyításuk, illetve a betegség megelőzése érdekében? – fordult hozzánk egy munkácsi olvasónk. Kérdéseit dr. Szijus Attila técsői állatorvoshoz továbbítottuk.

– A macskák fertőző bélgyulladása a házimacskák és az állatkertekben tartott macskafélék bélgyulladással járó fertőző betegsége – indítja beszélgetésünket az állatgyógyász. – A kór okozója a parvovírus, mely közeli rokona a kutya bélgyulladását kiváltó parvovírusnak. A mikroorganizmus ellenálló-képessége nagy, a fertőzés pedig gyorsan terjed. A nagy ragályokozó képességű vírust a beteg macskák a bélsarukkal, a légutak és a kötőhártya váladékaival, valamint a nyálukkal ürítik. A betegségen átesett macskák egy része időnként fertőzőképes vírust üríthet. A mikroorganizmust a házi kedvencek többnyire a szájon keresztül veszik fel. A vírusok a torok nyirokszövetein át a véráramba kerülnek, és a vérrel szétszóródva a csontvelőben, a nyiroksejtekben és a bél hámsejtjeiben szaporodnak, miközben az említett szerveket károsítják. A vemhes macskák esetében a vírusok átjutnak a magzatokba, azokat károsítják, esetleg vetéléseket okozhatnak. A fertőzött macskák jelentős része tünetmentesen átvészeli a kórt, ami gyenge virulenciájú vírustörzseknek tudható be.

– Ha vannak tünetek, melyek ezek?

– A többnyire 2–6 napos lappangási idő után gyakran hirtelen és súlyos formában jelentkezik a kór. Előfordulhat, hogy a macska olyan hirtelen pusztul el, hogy a gazdi semmilyen tünetet nem észlel, és mérgezésre gyanakszik. A tipikus esetekben étvágytalanná válik az állat, magas láz, bágyadtság lép fel, a macska hány, szervezete dehidratálódik (sok vizet veszít), a has tapintása fájdalmat okoz. Az állandó, súlyos vízhiány miatt a cica gyakran és folyamatosan a víztartó edénybe nyomja a száját, iszik is, de utána is hány. A belek csőszerűen kemény tapintásúak. A hasmenés – mely véres is lehet – többnyire csak később, a betegség 2. vagy 3. napján figyelhető meg. A teljesen levert állatok egy-két nap alatt elhullnak, az elhullás mértéke pedig a fiatal, kezeletlen macskák esetében a 80 százalékot is eléri.
A betegség elhúzódó formájában a nyelv szélein fekély alakul ki. A nyálkahártyák vérfogyottak, fehérek, esetleg sárgaság is észlelhető a szemben, a nyálkahártyákon.
A vemhesség korai szakaszaiban a fertőzött magzatok elhalnak, és felszívódnak. A később megfertőződött magzatokban pedig a kisagyvelő fejletlen marad, és emiatt a néhány hetes kölyökmacskáknál mozgási és egyensúlyi zavarok jelentkeznek.

– Hogyan kezelik a beteg macskákat, és miként előzhető meg a fertőzés?

– A beteg macskák elektrolitoldatok infúziójával rehidratálhatók (pótlódik a szervezetükből kiürült víz). Egyidejűleg javasolható antibiotikumok beadása injekció formájában, esetleg az infúziós oldattal együtt. Szájon át viszont nem adhatunk gyógyszert, mert az fokozza a hányingert. A gyógyítás kilátása pedig a gondos tüneti kezelés ellenére sem nagyon kedvező.
A betegség megelőzésére viszont oltóanyagok, többnyire kombinált oltóanyagok állnak a rendelkezésünkre, javasolt ezek szakszerű alkalmazása. A vakcinázás a macskák 8 és 12 hetes korában végezhető el.

Lajos Mihály