Hrojszman: a parlamenti képviselők fizetése április 1-jétől 6109 hrivnya

2015. április 16., 20:59

„Ez a népképviselők bérének összege április 1-jétől. Szeretnék végre-valahára pontot tenni a témával kapcsolatos spekulációk végére” – hangsúlyozta az UNIAN hírügynökség szerint Volodimir Hrojszman, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke, aki ellátta kézjegyével a képviselők bérére vonatkozó határozatot.

A hírügynökség szerint a házelnök Facebook-oldalán jelezte: a képviselők bérét a kormánytagok fizetéséhez igazították. Elmondása szerint április 1-jéig volt érvényben az a bérplafon, amely a kormánytagok, parlamenti képviselők és egyéb tisztviselők járandóságát a minimálbér összegének hétszeresében maximalizálta, ami 8526 hrivnyát jelent, s ezt a korlátozást idén március 2-án valóban eltörölték. Ugyanakkor, tette hozzá, még korábban életbe lépett a kormány február 14-i rendelete, amelynek értelmében a parlamenti képviselőknek a kormánytagok alapbérével megegyező fizetést állapítottak meg, ami 6109 hrivnyát tesz ki.

Az UNIAN emlékeztet arra a korábbi hírre, miszerint a parlament költségvetés-módosító indítványainak egyike a költségvetési törvény elfogadását követően a képviselők bérét a minimálbér összegének tízszeresében állapította meg. A hírügynökség szerint Andrij Pavlovszkij, a VII. összehívású Legfelsőbb Tanács képviselője, a Batykivscsina politikai tanácsának tagja jelentette be a világhálón, hogy a jelenlegi parlamenti képviselők bérét április 1-jével megközelítőleg 6,5 ezer hrivnyáról havi 17,5 ezer hrivnyára emelték.

Hrojszman azonban cáfolta, hogy nőtt volna képviselők bére. „Szeretném hivatalosan bejelenteni: nem volt semmiféle emelés, és én a Legfelsőbb Tanács elnökeként semmilyen határozatot nem írok alá a képviselők bérének emeléséről azon körülmények között, amelyekben ma az ország él. Szeretném felhívni azok figyelmét, akik ezeket a szóbeszédeket terjesztik, hogy ne találjanak ki olyasmit, ami nincs” – írta a közösségi oldalon a házelnök.

(unian.ua/Kárpátalja)