Amit a szubvenció igényléséről tudni lehet

2015. április 22., 10:59 , 745. szám

Május 1-jével életbe lép a közüzemi díjak és a lak­bér törlesztésére igénybe vehető, a közvélemény által szubvencióként emlegetett állami támogatás átalakított, egyszerűsített rendszere. Az elmúlt napokban megkezdték az új típusú szubvenció igényléséhez szükséges nyomtatványok kézbesítését a lakosságnak, ám ahogyan az lenni szokott, sokan még nincsenek tisztában azzal, hogy mi és miért változik az eddigi, az évek során megszokott eljárásban.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a támogatást azok a családok igényelhetik, amelyeknél a lakbér és/vagy a közüzemi szolgáltatások díja a fogyasztási normákon belül, a kedvezmények figyelembevételével, meghaladja a kötelező befizetési hányadnak Ukrajna Miniszteri Kabinetje által megállapított mértékét. A kötelező befizetési hányadot minden háztartás esetében külön számítják ki az összjövedelem függvényében.
Hogyan állapítható meg, hogy jogosult-e egy adott család a szubvencióra? Először is meg kell határozni a család havi átlagos összjövedelmét az előző év bevételei alapján. (Az összjövedelembe az adott háztartásban ténylegesen élő személyek valamennyi pénzbeli juttatása beleszámít az azok után megfizetett adókat leszámítva, még a szociális segélyek is az egyszeri juttatások – például a gyermek születése esetén járó támogatás – kivételével.) Ebből kiszámítható az egy családtagra jutó havi jövedelem, ha elosztjuk a havi átlagos összjövedelmet az adott háztartásban élők számával. Az így kapott számot el kell osztanunk az egy főre számított havi létminimum összegével, amely 2015. január 1-je óta 1176 hrivnya. Ezzel kimutatjuk, miként aránylik a család egy tagjára jutó átlagjövedelem a létminimum összegéhez. Az eredményt el kell osztanunk kettővel, majd megszorozni 15%-kal, miáltal megtudjuk, hogy a lakbér és/vagy a közüzemi szolgáltatások díjának mekkora hányadát kell kötelezően törleszteni az adott háztartás esetében a lakóknak.
A szubvenció mértékét az úgynevezett szociális lakásnorma és a közüzemi szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szociális normatívák alapján számítják ki. A lakóterület birtoklási vagy használati normáját, illetve a közüzemi szolgáltatások szociális normatíváit abból kiindulva állapítják meg, hogy az adott háztartás minden tagjára, illetve a bérlőkre fejenként 21 m2 lakóterületnek, plusz 10,5 négyzetméternyi közös területnek kell jutnia. Az egyszobás lakásban élő polgárok esetében a teljes lakóterületet veszik figyelembe, függetlenül annak méretétől.
Vegyük példának egy négytagú, két munkaképes felnőttből és két gyermekből álló család esetét! Átlagos havi összjövedelmük 4000 hrivnya, a háztartásban élők száma 4 fő.
Az egy főre jutó havi átlagjövedelem 1000 hrivnya (4000:4). A közüzemi szolgáltatások díja a fogyasztási normákon belül 400 hrivnya.
Kiszámítjuk a közüzemi szolgáltatások díjának kötelezően törlesztendő hányadát százalékban megadva: 1000:1176:2x15%=6,38%.
Végeredmény: a háztartásnak 255,2 hrivnyát (4000x6,38%) kell kötelezően fizetnie a közüzemi szolgáltatásokért, a többit fedezi a megítélendő szubvenció (400 hr–255,2 hr=144,8 hr).
Lássuk ugyanezt két nyugdíjas esetében! Átlagos havi összjövedelmük 2500 hrivnya, a háztartásban élők száma 2 fő. Az egy főre jutó havi átlagjövedelem 1250 hrivnya. A közüzemi szolgáltatások díja a fogyasztási normáknak megfelelően 400 hrivnya.
Kiszámítjuk a közüzemi szolgáltatások díjának kötelezően törlesztendő hányadát százalékban megadva: 1250:1176:2x15%=7,97%.
Végeredmény: a háztartásnak 199,3 hrivnyát (2500x7,97%) kell fizetnie a közüzemi szolgáltatásokért, a fennmaradó részt fedezi a szubvenció (400 hr–199,3 hr=200,7 hr).
Miután az egyes háztartások körülményei igen eltérőek lehetnek, a jogosultság megállapítása és a szubvenció összegének kiszámítása végett célszerű felkeresni a lakóhely szerint illetékes szociális hatóságot (osztályt).
Eddig a szubvenciót a fűtési időszakra lehetett igénybe venni, mostantól viszont 12 hónapra ítélik meg a támogatást, amelynek a folyósítását automatikusan meghosszabbítják újabb 12 hónapra, amennyiben nem merülnek fel olyan tényezők, amelyek szükségessé teszik az igénylő jogosultságáról hozott döntés felülvizsgálatát. Megszűnt minden eddigi korlátozás a szubvencióért folyamodó személyek anyagi helyzetét illetően, az egyetlen a jogosultságot kizáró körülmény az 50 ezer hrivnyát meghaladó egyösszegű vásárlás maradt. Az illetékesek rámutatnak: immár azok a polgárok is jogosultak szubvenciót igényelni, akik bérlik lakóhelyüket, s írásos bérleti vagy lízingszerződés alapján fizetnek a közüzemi szolgáltatások után. Mindazoknak, akik a 2014–2015-ös fűtési idényben már részesültek szubvencióban, automatikusan meghosszabbítják a támogatás folyósítását egy újabb időszakra anélkül, hogy ismét kérvényezniük kellene ezt.
Lényeges változás, hogy sokkal egyszerűbbé vált a támogatás igénylésének és megítélésének rendje. Mostantól mindössze két űrlapot kell benyújtaniuk az igénylőknek: a támogatás megítélése iránti kérelmet, illetve a nyilatkozatot a háztartásban élők jövedelméről és kiadásairól. Az űrlapok egyikén kitöltési útmutatót is találunk. A nyomtatványokat évente két alkalommal – áprilisban és októberben – juttatják el a lakossághoz, akik ekkor folyamodhatnak a támogatás megítéléséért.
Mind a kérvény, mind a nyilatkozat egyszerűbbé vált, így például nem kell jövedelembevallást benyújtaniuk ezen túl a munkavállalóknak sem. A szubvenció iránti igényt mostantól a kérvényező által deklarált adatok alapján bírálják el. Az adatok hitelességének ellenőrzését a szociális hatóságok végzik a támogatás megítélését követően.
Az igénylési nyomtatványok kitöltési útmutatója külön hangsúlyozza, hogy a kérvényen és a nyilatkozaton kívül tilos egyéb dokumentumokat, igazolásokat követelni a polgároktól. (Az egyetlen kivételt a jelek szerint a lakásbérlők képezik, akiknek a kérvényhez mellékelniük szükséges a bérleti vagy lízingszerződést.)
A támogatás iránti kérelmet az az adott háztartásban élő, oda bejegyzett személy töltheti ki, aki a közüzemi szolgáltatások számláit vezeti.
Lapunk korábban már beszámolt arról, hogy a szubvenció megítéléséről, vagy az erre vonatkozó kérelem elutasításáról a kérvény, illetve a szükséges információk beérkezésétől számított tíz napon belül születik döntés. A kérelmező kötelezettséget vállal, hogy egy hónapos határidőn belül tájékoztatja a szociális hatóságot, amennyiben változnak a szubvenció megítélését befolyásoló körülmények. Ha az igénylő nem teljes vagy nem valós adatokat közöl az adott háztartásban bejegyzett személyek jövedelmeit és kiadásait illetően, megtagadhatják tőlük vagy megszüntethetik a szubvenció folyósítását. Az utóbbi esetre az igénylő kötelezettséget vállal, hogy a jogtalanul folyósított összeg kétszeresét téríti vissza.

(ua.prostopravo.com/karpatskijobjektiv.com/zakarpattya.net.ua/szcs)