Ha a bank nem utal

2015. április 22., 09:28 , 745. szám

„Feleségem számlát nyitott az egyik bank helyi fiókjában, hogy átutalhassák számára a gyermek születése esetén járó állami támogatást. Egy idő után azonban nem tudtunk pénzt felvenni a számlánkról. A bankban azt mondták, hogy rendszerhibáról van szó, s javasolták, nyissunk egy pótlólagos számlát, ami lehetővé tenné, hogy internetes átutalásokat végezzünk. Így is tettünk, s mindennap átutaltuk a napi felvételi limitnek megfelelő összeget az új, egy másik bankban vezetett számlára, hogy onnan juthassunk hozzá a pénzünkhöz. Minden ilyen tranzakció után a bankunk 0,5 százalékos jutalékot vont le, de az átutalt összeg ennek ellenére nem érkezett meg a másik pénzintézetbe. A bankban erre azt mondták, hogy a pénzünk egy tranzitszámlán van, s vagy várjunk, amíg célba ér, vagy írjunk kérvényt, hogy a pénzt fordítsák vissza az eredeti számlára. Hogyan juthatnánk hozzá ezek után a pénzünkhöz?”

– Adott esetben felmerülhet bankjuk felelőssége a pénznek egy másik pénzintézethez való átutalásával kapcsolatos kötelezettsége megszegéséért. Ukrajna törvénye a fizetési rendszerekről és a pénzátutalásról Ukrajnában 8. paragrafusának 8.4 pontja értelmében a bankközi átutalást három operációs, azaz munkanapon belül végre kell hajtani. Ennek a határidőnek a megsértéséért az ügyfelet kiszolgáló bank felelősséggel tartozik a jog szerint. Úgy tűnik, a bank esetükben egyáltalán nem teljesítette a megbízást.
Ukrajna törvénye a bankokról és a banki tevékenységről 73. paragrafusa értelmében, ha a bankok, vagy az ezen törvény alapján Ukrajna Nemzeti Bankjának (NBU) felügyelete alá tartozó személyek megsértik a vonatkozó jogi szabályozást, az NBU-nak jogában áll az elkövetett törvénysértéssel arányos „befolyásolási intézkedéseket” foganatosítani, ami lehet például írásos figyelmeztetés, a bank közgyűlésének, felügyelőtanácsának, vezetőségének összehívása, az osztalék kifizetésének leállítása stb. Ily módon önöknek jogukban áll írásban kérni az NBU-t, hogy foganatosítson intézkedéseket a jogsértő bank vonatkozásában.
Ezenkívül Ukrajna törvénye a fizetési rendszerekről és a pénzátutalásról Ukrajnában 32. paragrafusának 32.2 pontja kimondja, hogy amennyiben az ügyfelet kiszolgáló bank megsérti az ezen törvény által a kliensek megbízásának teljesítésére előírt átutalási határidőket, a szóban forgó pénzintézet köteles az ügyfélnek bírságot fizetni, melynek mértéke a késve folyósított összeg 0,1 százaléka a késedelem minden napja után, de legfeljebb az utalás összegének 10 százaléka.
A bírság megfizetésére vonatkozó igényüket bejelenthetik közvetlenül a bankban is, de amennyiben ott nem hajlandók fizetni, jogukban áll a bírósághoz fordulni. Ha az átutalás késedelmes teljesítése anyagi vagy erkölcsi kárt okozott, a bírság megfizetésén túl kártérítést is igényelhetnek.
Ugyanakkor javasolnám, hogy a további komplikációk elkerülése végett fogadjanak jogászt vagy ügyvédet, aki az adott eset dokumentumait alaposan áttanulmányozva, minden körülményt figyelembe véve adhatna tanácsot a további teendőket illetően.

hk