A heveny (akut) hasnyálmirigy-gyulladás

2015. április 22., 09:17 , 745. szám

A bal bordaívem alatt nyomást, szorítást, szúrást érzek. Ez azt jelenti, hogy akut hasnyálmirigy-gyulladásom van? Félek ettől a betegségtől, mert hallottam, hogy halálos is lehet. De ha a jelzett tünetek nem erre utalnak, akkor miről ismerhetem fel a heveny hasnyálmirigy-gyulladást, és mit kell akkor tennem? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy bátyúi olvasónk. Kérdéseit dr. Vackó László belgyógyászhoz, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ főorvosához továbbítottuk.

– Először is leszögezném, hogy az említett tünetek nem heveny hasnyálmirigy-gyulladásra utalnak – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – De mielőtt rátérnék a sokak által rettegett betegségre, ismerkedjünk meg magával a hasnyálmiriggyel és funkcióival. Ez egy az endokrin rendszerhez tartozó, 20-25 cm hosszú, 2-3 cm széles, hal alakú mirigy, súlya 70-80, maximum 100 gramm. De kicsiny mérete ellenére nagyon fontos szerepe van a szervezet működésében. Kétféle funkciója van: külső elválasztás (exokrin) és belső elválasztás (endokrin). Az exokrin működés azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy olyan enzimeket (fermenteket) termel és bocsát a tápcsatornába (a három legfontosabb enzim a limbáz, az amiláz és a proteáz), melyek lebontják a táplálékban lévő zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket. Az endokrin része pedig abban nyilvánul meg, hogy a vérbe juttatja az inzulint, a glukagont és a szomatotropint.
A hasnyálmirigy-gyulladás a szerv exokrin működésével függ össze. Megkülönböztetünk heveny (akut) és krónikus hasnyálmirigy-gyulladást, melyek közül most az elsővel foglalkozunk. Sok beteg attól fél, hogy ha a bal bordaív alatt fájdalmat érez, az heveny hasnyálmirigy-gyulladást jelent, pedig ez nem igaz. Az akut hasnyálmirigy-gyulladást az okozza, hogy a szerv által termelt, nagyon erős fermentek nem a patkóbélben aktivizálódnak, ahol aktivizálódniuk kellene, hanem magában a hasnyálmirigyben, és roncsolni kezdik annak sejtjeit. A gyulladás pedig átmehet pankreanekrózisba, mely a hasnyálmirigy elhalását jelenti. Ez súlyosan életveszélyes állapotot idéz elő, és még a legkorszerűbb kezelések mellett is 50 százalékban halálhoz vezet. Míg maga a heveny hasnyálmirigy-gyulladás az esetek 6-7 százalékában vezet a beteg elhunytához.

– Mik az akut hasnyálmirigy-gyulladás okai?

– A patkóbélben lévő nedvek bekerülnek a hasnyálmirigybe, és ott aktivizálják az említett enzimeket. A leggyakoribb ok az epekő, és a heveny hasnyálmirigy-gyulladás szempontjából nem a nagy, hanem a kicsiny, 3, 4, 5 cm-es epekövek jelentenek veszélyt, mert ezek mozognak a leggyakrabban, bekerülnek az epevezetékbe, leereszkednek a legalsó részébe, és akut hasnyálmirigy-gyulladást okoznak. Az epekő utáni második legelterjedtebb ok pedig az alkoholfogyasztás, pláne ha nehéz ételek fogyasztásával jár együtt. Az előbbi ok gyakoribb a nők, az utóbbi pedig a férfiak körében.

– Milyen tünetekkel jár a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, miként diagnosztizálják a betegséget, és miként gyógyítják meg a pácienst?

– A tünetek nagyon gyorsan, rohamosan, két-három órán belül jelentkeznek. Közéjük tartozik a nagyon erős, éles, gyomortájéki fájdalom, mely a gyomor közepén érződik, és kisugárzik a hát felé. A beteg úgy érzi, mintha sütne a hátgerince. A beteg szinte vonaglik a fájdalomtól. Emellett puffadásérzés támad, gyakori a hasmenés, valamikor – ritkán – véres a széklet, és hány is a páciens. Ritkábban hőemelkedés is történik. A beteget azonnal orvoshoz kell vinni, vagy ki kell hozzá hívni az orvost, hogy a heveny hasnyálmirigy-gyulladás ne fokozódjon pankreanekrózissá. Semmiképp sem szabad öngyógyítással próbálkozni.
A diagnózist aránylag könnyen fel lehet állítani. A diagnosztizálásban első helyen áll a vér és a vizelet amiláz szintjének a megmérése. Akut hasnyálmirigy-gyulladás esetén ugyanis az amilázszint a normális érték sokszorosa. Ultrahangvizsgálatot is meg lehet ejteni, de ez nem mérvadó.
A kezelés összetett, és minden esetben kórházban kell rá sort keríteni, a beteg huszonnégy órás megfigyelést igényel.

Lajos Mihály