Koppantak a csizmák, libbentek a szoknyák Palágykomorócon

2015. április 22., 10:15 , 745. szám

Az ungvári járási Pa­lágy­komorócon egy igazi aktív magyar közösséggel találkozhatunk. Tagjai nagy erővel és lendülettel hónapról hónapra igyekeznek valamilyen kulturális programmal szolgálni a lakosság felé. Így történt ez április 17-én is.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezete (KMKSZ UKSZ) és a helyi alapszervezet jóvoltából a helybeliek húsvét után valódi autentikus táncházban vehettek részt. A mulatságon az ungvári székhelyű Sodró együttes biztosította a jó hangulatot.
Andrejcsák-Tóth Anetta, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szervezet nagy figyelmet fordít a magyar hagyományápolásra. Amint mondta: „Fontos, hogy a kultúránkat ismerjük, ápoljuk és továbbadjuk a jövő generációinak. Ez a mai alkalom is ebből a célból jött létre.” A táncház elején a Sodró együttes vezetője, Jakab István bemutatta a fellépő formációt, Galgóczy Martin (príma), Lemen Ványa (tercprím), Halász Bertalan (tangóharmonika), Simon József (nagybőgő), Váradi Enikő (tánc) és Jakab István (tánc). Az együttes vezetője szerint nagyon fontos közösségteremtő erejük van az ilyen alkalmaknak, ezért e nehéz időkben mindezek még jobban felértékelődnek, és erőt adnak a mindennapok nehézségeihez. A Sodró együttes a magyar népi kultúra gyöngyszemeivel örvendeztette meg a nagyérdeműt. Az igen változatos és gazdag műsor a különböző tájegységek muzsikáiból tevődött össze. Az előadás végén az ifjabb generáció is színpadra lépett. Jakab István tanítványai, Tóth Csenge Rebeka és Fogas Domonkos mesterükkel együtt mutatták meg, hogy igenis a jövő nemzedéke is érdeklődik az őseink által ránk hagyott örökség iránt.
A fellépés után a jelenlévők is bemutathatták tánctudásukat. A táncospár vezetésével dél-dunántúli, felvidéki és természetesen a jól ismert tiszai táncdialektus ismert táncait gyakorolhatták az arra vállalkozók. Koppantak a csizmák, libbentek a szoknyák, mosollyal telt arcok, jókedvű nótaszó szállt a térben, mely arról tanúskodott, hogy Palágykomorócon nagy mulatság kerekedett.

/grace/