A nyulak emlőgyulladása

2015. április 22., 09:16 , 745. szám

Az egyik anyanyulam most fialt, de valami baj van vele. Nyugtalan. Ha a kisnyulai hozzábújnak szopni, leugrik a helyéről, nem engedi szopni a kicsiket, amitől aztán azok is nyugtalanok. Megnéztem a csecsbimbóit és észrevettem, hogy azok vöröses színűek és kemények. Milyen baja lehet a nyulamnak, és hogyan lehet kikezelni belőle? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy fertősalmási olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Varga Béla, a Jánosi Körzeti Állatorvosi Rendelő állatorvosa válaszol.

– Az anyanyúlnál minden bizonnyal emlőgyulladás alakult ki – magyarázza az állatgyógyász. – Ez általában fialás után támadja meg az állatot. Az okok közé sorolható bármilyen gyulladás, mely átterjed az emlőkre, illetve a takarmány rossz minősége. A beteg anyanyulak csecsbimbói gyulladtak, duzzadtak, vöröses színűek. Ha megtapogatjuk azokat, érezzük, hogy forrók, és meg vannak keményedve, mert beléjük van keményedve a tej. Emiatt az anyaállat nem tud szoptatni, s ennek következtében a kisnyulak elpusztulnak. Az anyanyúl – ha szopni hozzábújnak a kisnyulak – azonnal elugrik, nem engedi őket szopni, mert mind a csecsbimbói, mind az egész hasa fáj, ha hozzáérnek. Ha a betegséget nem szüntetjük meg, akkor a kisnyulak az éhség miatt elpusztulnak. Az anyjuk átvészeli, de lesoványodik.

– Miként kezelik a kórt elkapott állatokat?

– Természetesen állatorvoshoz kell fordulni, akinek a tanácsai alapján az állatok gazdájának két napig a megfelelő hőmérsékletű és sótartalmú, langyos vízzel naponta kétszer le kell mosni és finoman meg kell masszírozni a csecsbimbókat, azért is, hogy ki tudjon folyni a beléjük keményedett tej. Emellett mi, állatorvosok naponta egyszer, 2-3, de jobb, ha három napig antibiotikumos injekciókkal kezeljük a beteget, s olyan injekciókat is adunk, melyek beindítják a tejtermelést. És jó minőségű táplálékot kell adni az anyaállatoknak, mely tartalmazzon sárgarépát, ami javítja a tejtermelést, továbbá takarmányrépát, valamint jó minőségű, nem penészes lucernát. Esős időben nagyobb a valószínűsége a penészesedésnek, ezért a gazdák ilyenkor fokozottan figyeljenek oda, nem penészes-e a takarmány. A kór megelőzése érdekében pedig a fiatal nőstény nyulakat 4-5 hónapos kor előtt nem kell pároztatni.

Lajos Mihály