Hontareva: az ukrán gazdaság elérte a mélypontot, várják a növekedést

2015. április 27., 17:54 , 746. szám

A gazdaság bővülése mindenekelőtt a tiszta export növekedésének hatásától és a termelési kapacitások hasznosításától várható – írja az UNIAN hírügynökség.

Mára az ukrán gazdaság elérte mélypontját, de 2015 második negyedévétől fokozatos élénkülésre számítanak – írta Facebook-oldalán az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) Valerija Hontareva jegybankelnöknek egy kijevi szimpóziumon elhangzott felszólalására hivatkozva. Az NBU közlése szerint a gazdaság megújulását a tiszta export növekedése és a termelési kapacitások hasznosítása mellett a fogyasztás és a beruházási kedv bizonyos mértékű élénkülésétől remélik.

A jegybank utalt rá, hogy 2015-ben a GDP 7,5 százalékos csökkenésére számítanak. Ugyanakkor 2016-ban az NBU már a GDP 3 százalékos növekedését vetíti előre éves szinten.

A nemzeti bank közlése szerint a reformfolyamat ugyan rendkívül nehéz, a lényeg azonban az, hogy beindult. „Már elhagytuk azt a pontot, ahonnan nincs visszaút – 2014 sorsfordítóvá vált Ukrajna és az egész ukrán nép számára” – jelezte Hontareva.

Az UNIAN emlékeztet, hogy 2014-ben a GDP Ukrajnában – a megszállt Krímet és a terrorellenes művelet övezetének egy részét nem számítva – az előző esztendőhöz viszonyítva 6,8 százalékkal esett vissza. Az ukrán GDP-növekedés 2013-ban 0 százalékos volt.

(unian.ua/Kárpátalja)