Haditechnikai eszközöket zsákmányoltak a szakadárok

2015. április 29., 19:56

A kelet-ukrajnai szakadárok egyik katonai parancsnoka azt mondta, hogy az ukrán katonák több száz haditechnikai eszközt, köztük több tucat harckocsit hagytak a kelet-ukrajnai Debalceve környékén kivonulásuk után, és e haditechnika most már a szakadárok haderejét gyarapítja.

Eduard Baszurin, a donyecki szeparatista erők parancsnokhelyettese kedd este közölte, hogy a szakadár fegyveresek összesen 471 haditechnikai eszközt találtak a térségben, és közülük 198 működőképes vagy javítható állapotban volt. Baszurin szerint 58 ukrán harckocsit, 104 gyalogsági harcjárművet, emellett különféle tüzérségi ütegeket, rakéta-sorozatvetőket és páncéltörő rakétákat gyűjtöttek össze a térségben. Baszurin hangsúlyozta, hogy az ott begyűjtött haditechnikai eszközök javítás után a donyecki szakadár hadseregé lettek.

A két szakadár megye, Luhanszk és Donyeck határán fekvő, a szakadárok által ellenőrzött területbe beékelődött Debalcevét és térségét heteken át ostromolták a szakadárok. A város bevétele stratégiailag fontos volt a szakadárok számára, Debalceve ugyanis forgalmas vasúti csomópont. Mint utólag a harcokban résztvevők nyilatkozataiból kiderült, a város ostromát orosz tábornokok vezényelték le, és a szibériai Burjátföldről érkezett katonák is részt vettek a hadműveletben, de Moszkva ezt tagadta.

Petro Porosenko elnök utasítására február 18-án kezdődött az ukrán fegyveres erők kivonása Debalcevéből, ahonnan az ukrán hadsereg vezérkarának adatai alapján 2030 katonát vontak ki. A város elhagyása közben hivatalos adatok szerint 66 katona esett el és több mint 300 sebesült meg. A szakadárok vezetői viszont azt állítják, hogy 3-3,5 ezerre tehető a Debalceve környéki harcokban elesett ukrán katonák száma.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)