Kárpátaljára érkezett a MAGOSZ adománya

Gazdák a gazdákért

2015. április 29., 11:08 , 746. szám

Látván Kárpátalján a határt, hallván az itteni magyar gazdák gondjait, akiknek nincs pénzük üzemanyagra, vetőmagra, műtrágyára, növényvédő szerekre, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) gyűjtést hirdetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen a magyarországi gazdálkodók körében.

Egy hét alatt négymillió forint és 16 zsák vetőmag gyűlt össze, amit Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke személyesen adott át április 24-én a magyar gazdákat összefogó szervezetek és a református egyház képviselőinek Magyarország Beregszászi Konzulátusán. A gyűjtés tovább folytatódik.
Jakab István a sajtónak elmondta: „Egy héttel ezelőtt, Budapesten sajtótájékoztatón kértem a magyar gazdákat, hogy adományozzanak, mert a tavaszi munkák vége felé tartunk, fontos, hogy üzemanyagra, vetőmagra, műtrágyára, növényvédő szerre Kárpátalján is legyen pénz. A gyűjtés első heti eredményét hoztuk most át. Az adománygyűjtést nem állítottuk le, Magyarországon arra kérünk mindenkit, hogy változatlanul támogassák az itteni magyar gazdálkodó embereket. Maradjon meg a hitük az itt élő embereknek, hogy meg tudják termelni az élelmet, és ebben számíthatnak ránk” – hangsúlyozta Jakab István, aki az általa egy héttel korábban Kárpátalján tapasztaltakról a következőt mondta: „Egy héttel ezelőtt, amikor néztem, a határ nagyon szomorú képet festett, a földek fele még műveletlen volt. Azok a gazdák, akik eddig még tudtak munkanélküliséggel sújtott magyar falvakban embereket alkalmazni, ők is kezdik feladni, mert nem látják a jövőt. Ezért kell a támogatás, ezért kell a segítség. Azon dolgozunk most a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve, hogy ne csak anyagi, hanem szakmai segítséget is nyújtsunk, és ha kell, a piaci szervezésben is segítsük a kárpátaljai magyar gazdákat. Külön támogatását élvezzük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, amely egy munkacsoporttal segít bennünket, hogy a segélyek lehetőleg időben célba érjenek.
Szerintem a jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy az itteni magyar gazdák között ne legyen semmilyen rivalizálás, a mostani nehéz helyzetben fogjanak össze, segítsék egymást, legyen egy olyan összetartás, ami a későbbiek során, ha majd vége lesz a háborúnak, alapját képezheti egy erős szakmai szervezetnek.”
A támogatást a magyarországi adományozóktól Őrhidi László, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke, Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke és Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke vette át. Közösen úgy határoztak, hogy a 14 zsák kukorica- és 2 zsák napraforgó-vetőmagot a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége ungvári járási szervezete kapja. A pénzadományt egyenlő részben osztották fel. Mindkét szakmai szervezet és a református egyház vezetője is elmondta a Kárpátalja tudósítójának, hogy az adományt az adományozó céljainak megfelelően kívánják eljuttatni a kárpátaljai magyar gazdálkodókhoz.
Őrhidi László: „Nekünk van egy 62 családot felölelő Első Lépés szociális programunk. Ezek a családok gyerekeket nevelnek, mi őket szertnénk ebből a támogatásból segíteni. Az alapítványunk kuratóriuma fogja eldönteni, hogy ezt hozzájuk pénzadományként vagy más formában fogjuk eljuttatni.”
Virág László: „Mi az összeg ránk eső részéből műtrágyát fogunk vásárolni, és a földműveléssel foglalkozó tagjainknak egyenlő arányban fogjuk elosztani.”
Zán Fábián Sándor: „Előzetesen az volt a terv, hogy növényvédő szert és műtrágyát vásárolunk belőle. Én a növényvédő szernek vagyok inkább a híve. Olyan mezőgazdasági vállalkozókat fogunk támogatni, akik a családi vállalkozásukon túl másokat is alkalmaznak.”

Badó Zsolt