Kell-e ingatlanadót fizetnem?

2015. április 29., 09:42 , 746. szám

„Tavaly, azaz 2014-ben megörököltem elhunyt nagyanyám családi házát. Az örökség elfogadásakor az ingatlan értékét 66 ezer hrivnyában állapították meg. Arra lennék kíváncsi, hogy köteles vagyok-e adózni a megörökölt ingatlantulajdon után, mennyibe fog ez nekem kerülni, illetve van-e lehetőség az adó megfizetésének elkerülésére?”

– Kétféleképpen örökölhette meg nagyanyja házát: (1) végrendeleti úton (azaz, ha az elhunyt végrendeletet hagyott hátra, s abban önt jelölte meg a ház örököséül), vagy (2) örökségátvitel révén, vagyis ha szüleinek valamelyike – esetleg mindkettejük – után szállt önre a hagyaték, mivel ők haláluk miatt nem tudták megörökölni ezt a tulajdont.
Ebből következően a kérdésére is két válaszlehetőség létezik.
Az első esetben, tehát végrendeleti úton történő örökléskor, ön köteles 2015. augusztus 1-jéig megfizetni az örökölt tulajdon utáni adónak az adóbevallásában feltüntetett összegét. Az adóbevallást május elsejéig volt köteles benyújtani az adóhatóságnak. A megfizetendő adó mértéke az örökölt tulajdon értékének 5 százaléka (amennyiben ön belföldi illetőségű, ukrán állampolgár). Az adófizetés elmulasztása esetén arra kell számítania, hogy Ukrajna adótörvénykönyve alapján adminisztratív bírságot rónak ki önre.
A második esetben, vagyis ha a szülei jogán örökölt, mentesül az adófizetés alól, mivel önre a törvény a szülei örökséghez való jogának képviselőjeként tekint, rájuk viszont az örökösök első köréhez tartozó személyekként 0 százalékos adókulcs vonatkozik. Tekintettel erre, az Adótörvénykönyv felmenti önt az adóbevallás benyújtásának kötelezettsége alól is.

hk