A kutyák szívférgessége (kutyák dirofiláriózisa)

2015. április 29., 09:27 , 746. szám

Hallottam, hogy szívférgesség is kialakulhat a kutyáknál. Mivel magam is gazdi vagyok, és nagyon szeretem a kutyusomat, érdekelne, milyen tünetek hívhatják fel a figyelmemet erre a betegségre, és mit lehet tenni az állat megmentéséért – írja levelében egy nagymuzsalyi olvasónk. Kérdéseit dr. Cseh Lászlóhoz, a Beregszászi Járási Állategészségügyi Központ állatorvosához továbbítottuk.

– A kórt a Dirofilaria immitis nevű orsóféreg okozza, melynek kifejlett egyedei a szívben lokalizálódnak. A hímek 15–18 cm hosszúak, a nőstények testhossza viszont 25–30 cm – fejti ki az állatgyógyász. – A parazita köztigazdája a szúnyog, melyben mikrofiláriák – az élősködő lárvaalakjai – is jelen lehetnek. Ha mikrofiláriákat tartalmazó szúnyogok csípik meg a kutyákat, a lárvák a szúrási csatornákon át bekerülnek az ebek véráramába, 2-3 hónap múlva pedig a szívbe. Itt kifejlődnek a felnőtt egyedek, melyek a lárvák bekerülését követően, hat-kilenc hónap múlva szaporodni kezdenek, lárvákat ürítenek ki a véráramba, majd a beteg kutyákat megcsípő szúnyogokba bekerülhetnek a mikrofiláriák, s amint a fertőzött rovarok megcsípik az egészséges ebeket, azokat is megbetegítik, és újraindul az egész folyamat. A kifejlett élősködők a tüdőartériában telepednek meg, miközben a szívbe is belenyúlnak, s egyrészt toxinjaikkal (az élettevékenységük során képződő mérgező anyagokkal) is mérgezik a beteg állat szervezetét, másrészt eltömítik a tüdőartériát, és akadályozzák a szervezet oxigénnel való ellátását.

– Melyek a betegség tünetei?

– A kutya étvágytalanná válik, lesoványodik, kapkodva veszi a levegőt, fáradékonyabbá válik. Inaktív lesz, nem szaladgál, a szokottnál több időt tölt fekvéssel. Száraz köhögés is rátörhet, s előfordulhat a nyálkahártyák sárgás elszíneződése. A betegség elhullással végződhet, vagy azért, mert a paraziták teljesen elzárják a tüdőartériát, vagy azért, mert tüdőembóliát okoznak.

– Hogyan lehet meggyógyítani a beteg kutyát, s lehet-e valamit tenni a kór megelőzéséért?

– A megelőzés könnyebb, mint a kezelés. Védőoltás ugyan nincs, de véranalízissel felfedezzük a vérben lévő mikrofiláriákat, illetve a nőstény egyedek antitesteit. Legalább félévente vérvizsgálatra kell vinni a kutyát, s ha kimutatjuk az élősködőket, mikrofiláriák elleni injekciót adunk az ebnek. Egy-két hét múlva meg kell ismételni a vérvizsgálatot, s ha a lárvák még nem pusztultak el mind, újból be kell injekcióznunk az állatot, hogy megszabadítsuk a lárváktól. Ha viszont már kifejlett parazitákat kell elpusztítanunk, nehezebb dolgunk van. Csak jobban felszerelt állatklinikákon lehet – műtéti úton – eltávolítani az élősködőket.

Lajos Mihály