Segítségnyújtás Nagygejőc, Kisgejőc és Oroszgejőc lakosainak

2015. április 29., 13:38 , 747. szám

Nagygejőc, Kisgejőc és Oroszgejőc lakosaihoz az elmúlt héten érkezett a segítség Diósd városából. A Diósd képviseletében Bogó László polgármester és Spéth Géza képviselő érkezett. Magyarország Ungvári Főkonzulátusát Czikó Anita konzulasszony képviselte. A konzulátus eddig is nyomon követte és előbbre segítette községeink fejlődését. Bogó László polgármester elmondta, hogy az ukrajnai helyzetet megismerve kötelességüknek érezték, hogy lehetőségeikhez mérten mindent megtegyenek, és segítő kezet nyújtsanak a magyarlakta település számára, mellyel egy éve testvérvárosi viszonyban is vannak. A Nagygejőc, Kisgejőc és Oroszgejőc lakosainak megsegítésére kezdeményezett adománygyűjtésben 837 500 forint gyűlt össze. A gyűjtésben Diósd város lakói és Diósd város önkormányzata segített.

A támogatást Szűcs Pálma polgármester vette át hivatalosan, aki ezt követően köszönetet nyilvánított Nagygejőc, Kisgejőc és Oroszgejőc lakosai, a Nagygejőci Községi Tanács és a képviselőtestület nevében. „Tisztelet, szeretet és hála övezze mindenkinek a segítségét, támogatását, felajánlását. Köszönetet mondunk az önzetlen támogatásért, amit ebben a nehéz gazdasági helyzetben nyújtanak, és azért, hogy szívükön viselik a határon túli honfitársak sorsát.”

A diósdi küldöttség az adományból tartós élelmiszert vásárolt a helyi segélyezési bizottság segítségével. A bizottságban helyet kaptak a nagygejőci és kisgejőci református lelkipásztorok, a Nagygejőci Általános Iskola igazgatója, aki egyben helyi képviselő, a Kisgejőci Oktatási-Nevelési Komplexum igazgatója, járási képviselő, a községi tanács titkára, helyi képviselő és Szűcs Pálma polgármester. Ők voltak hivatottak a támogatás elosztásával kapcsolatban javaslatot tenni, akik egybehangzóan úgy döntöttek, hogy a lakosság közvetlen megsegítésére házanként egységes élelmiszercsomagokat osztanak szét.

Az adminisztratív ügyek elintézése után a diósdi küldöttség ellátogatott a Nagygejőci Általános Iskolába és Óvodába, ahol kis műsorral köszöntötték a vendégeket. Majd megtekintették az egykori Kende-kastélyt, mely évekig adott otthont az iskolának, most pedig felújítás alatt áll, hogy helyet tudjon adni egy több csoportos óvodának és egy tágasabb orvosi rendelőnek. Ellátogattak még a Nagygejőci Református Gyülekezeti Házba és megtekintették a templomot. Vendégeink útja majd tovább folytatódott Kisgejőc községbe, az Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexummal ismerkedtek meg. Megtekintették az Egry Ferenc harangöntő mester tiszteletére állított szobrot és múzeumot.

Még diósdi vendégeink itt-tartózkodási ideje alatt megtörtént az élelmiszercsomagok szétosztása is. Az emberek hálatelt szívvel fogadták ezt a kézzelfogható segítséget. Mindnyájukat meghatotta ez a segítségnyújtás, ez az emberi jóakarat, önzetlenség. Az a tudat, hogy van, aki együttérez velük, és ez a cselekedet lelki támogatást is nyújt az itt élő embereknek.