A békéért és harmóniáért

2015. április 30., 19:58 , 744. szám

Április 29-én a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott jótékonysági koncertet a nemrég alakult Kárpátaljai Rózsahölgyek Társasága a beregszászi bentlakásos iskola gyermekeinek támogatása céljából Pitti Katalin operaénekesnő fővédnöksége alatt.

2013 novemberében a kecskeméti rózsahölgyek hatására indult meg a Kárpátaljai Rózsahölgyek Társaságának története. A rózsahölgyek a békét, a szépséget, a jóságot, a szeretetet, a harmóniára való törekvést kívánják képviselni és mások felé sugározni mindennapi életünkben, rohanó világunkban.
A jótékonysági koncert kezdetén Max Lucado amerikai lelkész Értékes vagy című történetét tekintette meg a nagyszámú közönség, amely egy ütött-kopott fabábú történetén keresztül mutatja be: nem számít, milyen a külsőnk, mennyire vagyunk szépek, okosak, tehetségesek, mert Alkotónk mindannyiunkat egyformán szeret, s számára nem ilyen dolgok jelentik a mércét. A koncert nyitányaként a Kárpátaljai Rózsahölgyek Társasága adta elő a Rákóczi megtérése c. dalt. „Hazámba vágyom, Duna-Tisza partja vár,/Szebb ott az álom, szebben dalol a madár.” Majd az esemény helyi előadói léptek színpadra: a Beregszászi Művészeti Iskola fuvolatanára, Gerzsenyi Bettina (zongorán kísérte: Hiszem Mária), valamint a Beregszászi Művészeti Iskola harmonikaegyüttese a magyar kultúra lovagja, Krajnikné Hegyi Irén vezetésével. Zenélt továbbá az Európa-díjas Radics Sándor cimbalomművész, és természetesen énekelt (Hegedűs Valér zongoraművész kíséretében) Pitti Katalin is.
Az est fővédnökségét vállaló, Liszt Ferenc-díjas Pitti Katalinnal (aki maga is rózsahölgy) Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjának, valamint a Kecskeméti Rózsahölgyek Társaságának vezetője beszélgetett. A művésznő gyermekkoráról, pályája kezdetéről is mesélt. Mint mondta, már gyermekkorában is élete szerves részét képezte a szavalás, az éneklés, ebben lelte meg saját kifejezési módját. A fiatalok és a zene kapcsolatáról úgy nyilatkozott, hogy a zenepedagógusok kötelessége, hogy elbűvöljék a zenével a gyermekeket, hogy azok egyedül hangszerüknek váljanak rabjává, az legyen az egyetlen „narkotikumuk.” Mert a zene megvigasztal, felemel, egy élethosszig tartó, boldog utazásra ragad magával, amely során az ember saját magát is jobban megismerheti. S ha az ember énekel, mindez kétszeresen is igaz. Pitti Katalin arról is beszélt, hogy Jézus Krisztust tartja legfőbb mentsvárának, segítőjének. Szerinte az általa mutatott szenvedéseiben, az általa cipelt terhekben mutatott út segít bennünket megérteni, hogy semmi sem történik véletlenül életünkben. Általa tanulhatjuk meg, hogy mindig fölül kell emelkedni a problémákon, végezni a dolgunkat úgy, ahogy Ő is tette, még akkor is, amikor elmenekülhetett volna előle. Utunkat végig kell járnunk, mert szenvedéseinken keresztül leszünk még értékesebb emberek, szenvedéseink által derül ki, milyenek vagyunk, hogy ki az, aki képes felülemelkedni, és ki az, aki elmerül a gondok súlya alatt. Mindannnyian elesünk sokszor, de Istenben bízva, mindig fel kell állnunk.
A koncert zárásaként a Rózsahölgyek átadták ajándékaikat az április elején Ilyen világban szeretnék élni címmel meghirdetett rajzpályázaton részt vett gyermekeknek.
Az est folyamán befolyt összegből a beregszászi bentlakásos iskola legnehezebb sorsú gyermekei számára szerveznek majd kirándulást.

Espán Margaréta