A fegyveres erők és a Jobboldali Szektor is cáfolja, hogy konfliktus lenne közöttük

2015. április 30., 20:09

A különböző fegyveres alakulatok közötti rossz tájékoztatási mechanizmus okozta a nézeteltérést a Jobboldali Szektor (PSZ) radikális ukrán párt és a hadsereg között, a PSZ ugyanis túl későn értesült arról, hogy kelet-ukrajnai támaszpontja mellett csak terepgyakorlat zajlik, nem a párt önkéntes alakulata elleni művelet – jelentette ki Andrij Liszenko, a „terrorellenes” hadművelet szóvivője csütörtökön az egyik ukrán televíziónak nyilatkozva.

A tisztségviselő ismételten leszögezte, hogy semmiféle utasítás nem volt az önkéntesek lefegyverzésére, akiket „nagy harci tapasztalatú és Ukrajna védelmére hatalmas motivációval rendelkező” embereknek nevezett.

A PSZ aktivistái és a párt hívei szerdán tüntetést rendeztek a kijevi elnöki hivatal épülete előtt, mert előző nap az ukrán fegyveres erők deszantosai körbevették egy támaszpontjukat a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Donyeck megyével szomszédos Dnyipropetrovszk megyében.

A tüntetők kifogásolták annak módját is, ahogyan szerintük be akarják olvasztani a PSZ önkéntes alakulatát az ukrán hadseregbe. Állítólag a védelmi minisztérium azt javasolta, hogy az alakulat oszlassa fel magát, és tagjai egyenként jelentkezzenek katonai szolgálatra a toborzóirodákban. A Jobboldali Szektor maga is azt akarja, hogy önkéntesei betagozódjanak a hadseregbe, viszont ragaszkodik ahhoz, hogy csapata külön alegységként kerüljön be az ukrán fegyveres erők kötelékébe.

Ez utóbbi kérdéssel kapcsolatosan Liszenko elismerte, hogy még nem született meg a végleges döntés, milyen formában csatlakozik a PSZ önkéntes zászlóalja az ukrán fegyveres erőkhöz. Emlékeztetett arra, hogy elindult a folyamat, amelynek végén a több tucatnyi ukrán önkéntes alakulat egy része a hadseregbe, a másik része pedig a Nemzeti Gárdába tagozódik be.

A kijevi demonstráción a PSZ néhány száz híve vett részt, a megmozdulás békésen, incidensek nélkül zajlott le.

Sztepan Poltorak védelmi miniszter csütörtökön mondvacsináltnak nevezte a konfliktust a hadsereg és a Jobboldali Szektor között. Megerősítette, hogy mindkét fél érdekelt a PSZ önkénteseinek a hadseregbe történő betagozódásában, és jelenleg folynak köztük a tárgyalások ennek részleteiről.

Többen – köztük Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője – Liszenkóval szemben úgy vélekedtek, hogy a kijevi tiltakozást orosz provokáció, álhírek terjesztése váltotta ki. Turcsinov ezért sürgette: gyorsítsák fel a PSZ zászlóaljának csatlakozását a hadsereghez, hogy elkerüljék a jövőben az efféle „mesterségesen gerjesztett incidenseket”. Szerinte a május elsejei ünnepi hétvége után megnő a kockázata annak, hogy Oroszország felrúgja a minszki tűzszüneti megállapodásokat. Turcsinov ezért azt szeretné, ha addigra az „igazi hazafiak” a hadsereg soraiban erősítenék az ukrán fegyveres erők harci képességeit.

A vita rendeződését megerősítette Dmitro Jaros, a PSZ elnöke is, leszögezve, hogy nincs konfliktus a PSZ önkéntes alakulata és a hadsereg között, az erről szóló álhíreket az „ellenség” terjesztette el.

„Nehéz időszakon vagyunk túl. Sikerült semlegesíteni a kremli provokációt, amelynek az volt a célja, hogy összeugrasszák a hadsereget a PSZ önkénteseivel” – írta a Facebookon.

A pártvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az egyéves kelet-ukrajnai háború ideje alatt egyszer sem fordult elő, hogy az önkéntesek parancsnokai ne hajtották volna végre a terrorellenes hadművelet törzskarának vagy a vezérkarnak a parancsait, illetve kéréseit.

A Jobboldali Szektor az európai integráció melletti és a Janukovics-rezsim elleni tavalyi Majdan-tüntetések önvédelmi erőiből jött létre. A szerveződéshez számos, valódi háborús tapasztalatokkal rendelkező veterán csatlakozott. A PSZ-esek, megelégelve az ellenzéki politikusok tehetetlenségét és a karhatalomnak a békésen demonstrálókkal szembeni brutális fellépéseit, visszacsaptak a kormánynegyednél útjukat álló rohamrendőröknek, és botokkal, Molotov-koktélokkal utcai harcokba bocsátkoztak velük. Egy éve, a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanásakor az elsők között hoztak létre önkéntes alakulatot az ország védelmében való részvételre.

A Jobboldali Szektort az orosz propaganda neonáci szervezetnek nevezi, mint ahogy a jelenlegi kijevi vezetést is szélsőjobboldali „juntaként” emlegeti.

(MTI/Kárpátalja)