Provokátorokat vettek őrizetbe a kommunisták kijevi rendezvényén

2015. május 2., 16:12

Az ukrán hatóságok 15 fiatalt vettek őrizetbe a kommunisták május 1-jei kijevi rendezvényén, mert verekedést akartak provokálni. A rendezvényen a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái kefirrel leöntötték a Kommunista Párt elnökét.

A munka ünnepén az ukrán kommunisták a Nagy Honvédő Háború múzeumánál gyűltek össze, a déli órákig mintegy ezren. Egy csoport fiatal jelent meg a rendezvényen, akik közül néhányan maszkot viseltek. A rendőrök feltartóztatták őket, mire a fiatalok összetűztek velük. A rendőrök néhányukat rabszállító autóba tuszkolták, a fiatalok még az őrizetbe vétel közben is ellenálltak. Helyszíni jelentések szerint a rendőri intézkedés közben egyikük megsérült a fején.

A rendezvényen a nacionalista Szabadság párt aktivistái leöntötték kefirrel Petro Szimonyenkót, a Kommunista Párt vezetőjét, miközben éppen a sajtónak nyilatkozott. Szemtanúk szerint a kefirből több jutott az újságírókra, mint a pártelnökre, a legnagyobb adag a Rosszija orosz tévétársaság riporterét találta el. Az ukrán fővárosban tartott rendezvényeken összesen mintegy 6500 rendőr, valamint 22 társadalmi szervezet tagjai vigyáztak a rendre. A belvárosban, a Majdanon, azaz a Függetlenség terén és a Hrescsatik főutcán gyermekprogramokat szerveztek.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)