Koordinált felhasználás, széles társadalmi kontroll

Egyeztetés a magyarországi támogatások elosztásáról

2015. május 6., 11:21 , 747. szám

A helyi települési képviselettel rendelkező kárpátaljai magyar szervezetek, a történelmi egyházak és azok karitatív szervezeteinek vezetői egyeztettek Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a magyarországi önkormányzati támogatások koordináltabb elosztása és felhasználása ügyében. A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy a helyi közösségek, önkormányzat, civil szféra és az egyházak közreműködésével kell ezen adományokat felhasználni, hogy minél nagyobb legyen a társadalmi kontroll.

A megbeszélésen Magyarország képviseletében jelen volt Ljubka Katalin, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője, valamint Szalipszki Endre, beregszászi magyar főkonzul, dr. Mélykuti Ferenc beregszászi és Trieb Gergely ungvári magyar konzulok.
Kárpátaljai részről jelen volt dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának képviselője, Barta József és Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnökei, Zubánics László, az UMDSZ elnöke, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Babják Zoltán, a Kárpátaljai Határ Menti Önkormányzatok Társulásának elnöke, Beregszász polgármestere, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) püspöke és Nagy Béla főgondnok, a KRE Diakóniai Központjának vezetője, Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Popovics Márta a Szent Márton Caritas képviseletében, Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének esperese, Mester András, a KMKSZ önkormányzati és gazdasági titkára, valamint dr. Dencs András beregszászi református lelkész.
Ljubka Katalin a megbeszélést követően tudósítónknak elmondta: „A magyarországi önkormányzatok részéről nagyon nagy az érdeklődés, és a szolidaritási szándék. Ezért egyeztettünk a kárpátaljai magyar szervezetek és egyházak vezetőivel a támogatások arányos elosztásával és azok felhasználásával kapcsolatos kérdésekben.”

Badó Zsolt