Megválaszthatják-e gyermekük óvodai csoportját a szülők?

2015. május 6., 09:00 , 747. szám

„Amikor a fiamat óvodába adtuk, csoporttársai vele egykorúak, vagy valamivel idősebbek voltak nála. Nemrég megtudtam, hogy hamarosan új csoportba kerül a gyerek, nála esetenként akár fél évvel is fiatalabbak közé. Attól tartok, hogy a gyermekem így nem a vele egykorúakkal megy majd iskolába, amit szeretnénk elkerülni. Van lehetőség arra, hogy más csoportba kerüljön a fiam?”

– Az úgynevezett iskola előtti oktatási intézmények látogatásának kérdését Ukrajna törvénye az iskola előtti oktatásról, illetve a Miniszteri Kabinet Az iskola előtti oktatási intézményről című rendelete (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza.
A Rendelet 8. pontja értelmében az óvodai csoportokat életkor és családi szempontok alapján állítják össze.
A csoportok feltöltése a gyermeklétszámra vonatkozó normatívák alapján, az idevágó egészségügyi szabványok és szabályok betartásával, illetve a szülők vagy az őket helyettesítő személyek kívánságainak figyelembe vételével történik.
Ily módon a Rendelet feljogosítja önt, hogy kifejtse véleményét a gyermeke csoportbeosztásával kapcsolatban, s kívánságát kötelesek figyelembe venni a körülmények figyelembe vételével, az ésszerűség határai között, s amennyiben ezzel nem gátolják gyermeke és csoporttársai fejlődését.

hk