Néprajzi kutatás Ungban és Ugocsában

2015. május 6., 09:58 , 747. szám

Május 2. és 6. között sikeresen lezajlott a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE) szervezte Ungi és Ugocsai Kollégium munkájának első szakasza.

Május elsején Molnár Eleonóra, a KNE elnöke, továbbá Balogh Lívia, az Ungi, Kész Margit néprajzkutató és Kalanics Éva történész, az Ugocsai Kollégium koordinátorai tartottak tájékoztatót a kollégiumok gyűjtőmunkájának menetéről a felmérésben részt vevők számára. A KNE elnöke emlékeztetett Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola egyik alapító tagjának a múlt évben Kárpátalján tett látogatására, melynek során a kollégium kezdeményezője és a KNE vezetősége közösen szervezték meg a Kárpátalja magyar falvaira vonatkozó néprajzi gyűjtést.
A KMKSZ védnöksége alatt zajló kutatás során május 2. és 6. között az Ungvári, a Munkácsi (Ungi Kollégium) és a Nagyszőlősi járás (Ugocsai Kollégium) 64 településén összesen 300 kérdezőbiztos járta fel saját települését, felkeresve időseket, fiatalabbakat egyaránt egy, főként néprajzi adatokra vonatkozó kérdőívvel. A kérdezőbiztosok – a kárpátaljai magyarság és a magyar falvak jelenlegi helyzetének felmérése okán – a települések oktatási, kulturális és gazdasági képét, a lakók újságolvasási, tévénézési és rádióhallgatási szokásait, az adatközlők saját településükről előnyként és hátrányként megfogalmazott gondolatait is lejegyezték. A továbbiakban a hungarikummozgalom és az értékfeltárás jegyében a település saját értékeit igyekeztek felkutatni a kérdezőbiztosok az adatközlők segítségével. Ennek jegyében a településre jellemző, hagyományos, speciális ételekre, italokra, mezőgazdasági különlegességekre kérdeztek rá, helyi dalokat, táncokat, különleges szokásokat, az építészeti örökség részét képező lakóházakat, gazdasági és egyéb épületeket gyűjtöttek, továbbá igyekeztek felkutatni azokat a személyeket, akik munkájukkal vagy épp hobbijukkal értéket teremtenek és adnak át másoknak, különleges vagy népi mesterséggel foglalkoznak ma is. Nem utolsósorban pedig lejegyezték ki vagy mi az, amire a helyiek különösen büszkék.
A két kollégium kérdezőbiztosai összesen 6500 kérdőívet töltettek ki a három járás magyar falvaiban. Az adatlapok május 7-ei begyűjtése után kezdetét veszi ezek összesítése, adatbázisba gyűjtése és rendezése. Ezt követően, előreláthatólag nyár végén vagy ősz elején a kutatók felkeresik majd a kérdőívekben értékteremtőként, értékőrzőként, értékként említett személyeket, helyeket, hogy – ha az indokolt – videó-, kép- vagy hangfelvételt készítsenek az adott tárgyi, szellemi vagy épp gasztronómiai értékről. Mindezek feltárása értékeink dokumentálását szolgálja, hogy ennek segítségével a KNE összeállíthassa a települési, járási értéktárakat, bővíthesse a kárpátaljai értéktárat, javaslatokat tehessen értékeinknek a hungarikumok közé való beemelésére.

Espán Margaréta