Potápi: a gazdasági megerősödés a szülőföldön maradás egyik fő feltétele

2015. május 6., 11:07 , 747. szám

A magyar identitás erősödéséhez gazdaságilag is támogatni kell a magyar közösségeket szülőföldjükön – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a bécsi nagykövetségen tartott előadásán múlt szerdán.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a gazdasági fejlődést a megfelelően szakképzett munkaerővel tudják elérni, ezért fontos, hogy a határon túli magyar intézményekben elősegítsék a képzést.
Potápi Árpád elmondta: az uniós gondolkodás nem tesz különbséget az őshonos nemzeti közösségek és az újonnan bevándorolt, alapvetően nem európai származású közösségek között. Úgy vélte, emiatt a magyar nemzetpolitikának az elsődleges feladata, hogy uniós szinten szétválassza ezt a két fogalmat.
Az államtitkár kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a gazdasági nehézségek miatt a legnehezebb a kárpátaljai magyarságnak, ezért anyagi támogatásukban fontos szerepe van a magyar kormánynak.
Elmondta továbbá: az ausztriai magyarok körében más típusú nehézségek vannak, itt elsősorban az asszimilációval kell megküzdeni. Az államtitkár beszélt arról is, ugyancsak általános jelenség a Kárpát-medencében, hogy sokszor a magyar közösségek nem ismerik, milyen jogaik vannak az adott országban, emiatt nem is tudják igénybe venni azokat.
Az államtitkár szerint a Magyarországról való elvándorlás alapvető oka gazdasági, hiszen a jobb fizetés reményében hagyják el általában az országot. Potápi általános közép-kelet-európai kérdésnek nevezte a problémát. Úgy látja, míg a béreket nem tudják felzárkóztatni európai szintre, addig továbbra is el fogják hagyni az országot.

(MTI/Kárpátalja)