Szívhangok Tiszaújhelyről

2015. május 6., 09:52 , 747. szám

Szívhangok címmel szervezett zenés irodalmi délutánt Tiszaújhelyen a helyi alapítású Szeress és Tedd a jót Jótékonysági Szervezet a múlt hét végén.

2006-ban alakult meg Tiszaújhelyen a Szeress és Tedd a jót Jótékonysági Szervezet Molnár Melinda könyvtáros vezetésével. Az alapítvány szoros kapcsolatot ápol a budaörsi Művészet a Nemzetért Alapítvánnyal, s az együttműködés jegyében már több közös programra került sor. 2008-ban például Tiszaújhelyre hívtak meg budaörsi  írókat egy író-olvasó találkozóra, a munkácsi vár kiállítótermében pedig Gólya Edit grafikusművész állította ki munkáit. De a helyiek is ellátogattak már Budaörsre a Tiszaújhelyi Művészeti Iskola növendékeivel egy népdalokkal és néptánccal tarkított bemutatkozás, fellépés erejéig. Idén ismét az anyaországból érkeztek vendégek az ugocsai településre.
Május 3-án a tiszaújhelyi könyvtárban különböző műfajú és témájú versek hangzottak el. Siklós Endre, a Művészet a Nemzetért Alapítvány elnöke saját verseiből olvasott fel, többek között család, természet, színház témában. Soós Lívia, a Credo együttes egyik tagja férje, János kíséretével megzenésített dalokat adott elő az elhangzott versek témájához kapcsolódóan.
Az irodalmi délutánon bemutatkoztak a falubeliek alkotta nagyközönség előtt a helyi irodalomkedvelők, alkotók is. Boldog Ferenc, a KMKSZ Tiszaújhelyi Alapszervezetének elnöke most először mutatta be nagyközönség előtt saját, hitről, szeretetről, reményről szóló verseit, nem is akárhogy: saját megzenésítésével, gitárszóval kísérve. Egy szintén helybeli testvérpár, Csala Richárd és Csala Róbert is felolvasott verseiből, utóbbi pedig néhány saját grafikáját is bemutatta a nagyérdeműnek.
A program másnap, május 4-én a Nagyszőlősi Járási Könyvtárban folytatódott, ahol a helyi művészeti iskola növendékeinek hangszeregyüttese, valamint a tiszaújhelyi görögkatolikus egyházközség felnőtt hittanosaiból álló énekcsoport is fellépett.

E.R.