Öt képviselő nem nyújtott be jövedelembevallást

2015. május 8., 19:28 , 748. szám

A Legfelsőbb Tanács öt képviselője nem nyújtotta be a parlament apparátusának a 2014. évi jövedelmeire, vagyoni helyzetére és kiadásaira vonatkozó bevallást – közölte az Ukrajinszka Pravda.

A késlekedők között találjuk a portál szerint Jurij Morokót, az Ellenzéki Blokk képviselőjét, valamint a független Dmitro Jarost és Andrij Mirosnikot a Szamopomics frakcióból. Nem adott le jövedelembevallást az Oroszországban őrizetben tartott Nagyija Szavcsenko, a Batykivscsina, illetve Jurij-Bohdan Suhevics, a Radikális Párt képviselője sem.

A törvény értelmében a képviselőknek április 1-jéig kellett volna benyújtaniuk bevallásaikat a parlamenti apparátusnak, amely köteles 30 napon belül közzétenni azokat a Rada honlapján.

Az Ukrajinszka Pravda a bevallások alapján összeállította a leggazdagabb és legszegényebb képviselők rangsorát.

A portál azt a 22 képviselőt sorolta a leggazdagabbak közé, akiknek a jövedelme tavaly meghaladta a 10 millió hrivnyát, illetve azokat minősítette a legszegényebbeknek, akik 20 ezer hrivnyánál kisebb jövedelmet vallottak be. Ez utóbbiak 20-an voltak.

Az UP szerint a leggazdagabb honatya Vitalij Homutinnik, aki korábban a Régiók Pártja parlamenti frakciójának volt a tagja. Ugyancsak a leggazdagabbak közé tartozik Szerhij Taruta vállalkozó, a Donyeck Megyei Állami Adminisztráció egykori vezetője is, illetve Dmitro Firtas üzlettársa, Ivan Furszin is, a maga 30 millió hrivnya körüli jövedelmével. Ihor Kononenko, Porosenko elnök első üzlettársa és jobbkeze 15 milliót keresett tavaly, fele annyit, mint 2013-ban.

A parlament legszegényebb képviselője Jaroszlav Leszjuk, a Petro Porosenko Blokkja frakciójának képviselője, aki tavaly egyetlen kopijkát sem keresett. Ugyancsak minimális, a fizetésével megegyező, alig több mint 13 ezer hrivnyás jövedelmet vallott be Szemen Szemencsenko, a Donbász zászlóalj parancsnoka.

A képviselők maguk töltik ki bevallásaikat, így azok nem feltétlenül tükrözik a valóságot pénzügyi helyzetüket illetően –  emlékeztet az Ukrajinszka Pravda.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)