Megemlékezések országszerte

2015. május 9., 18:57

Országszerte megemlékeznek szombaton a győzelem napjáról, melyet ez évtől a nácizmus felett a második világháborúban aratott győzelem napjaként méltatunk – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Petro Porosenko elnök, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök, illetve kormányának több tagja délelőtt Kijevben, a Dicsőség Parkjában koszorúzott ez alkalomból. A főváros központjában fokozott rendőri jelenlét volt tapasztalható.

Cserkasziban ünnepi menetet tartottak, az ünnepi megemlékezésre a Dicsőség Halmánál került sor. A Hromadszke TV tájékoztatása szerint a helyszínen vörös lobogókat is láttak lengeni.

Dnyipropetrovszkban és Odesszában a helyi hősi emlékműveknél gyülekeztek az ünneplők. Harkivban tábori konyha és ünnepi koncert várta a veteránokat.

Lvivben a körzeti fellebbviteli adminisztratív bíróság szombaton hajnalban elutasította a városi végrehajtó bizottság keresetét, melyben a hatóság valamennyi politikai és civil szervezet ünnepi rendezvényének betiltását kérte, a városban tehát szintén lehetett nyilvánosan ünnepelni – derül ki az UNIAN hírügynökség jelentéséből.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Legfelsőbb Tanács április 9-i határozatával május 8-át az emlékezés és a megbékélés napjává tette a második világháború valamennyi áldozatának tiszteletére, míg május 9. a nácizmus felett a második világháborúban aratott győzelem napja lett. Eddig, a szovjet idők hagyományaként, a nagy honvédő háborúban aratott győzelmet méltatták az országban május 9-én.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)