Petrovszkij két fronton is próbál helytállni

Kézilabda

2015. május 13., 08:58 , 748. szám

Az Ungvári Kárpátival háromszor is országos bajnoki címet szerző egykori sikeredző, Borisz Petrovszkij alig három hónapja lett kinevezve a felnőtt válogatott szövetségi kapitányi tisztjére, nemrég pedig ismét megszaporodtak a teendői. A most folyó hazai pontvadászatban a címvédésről immáron véglegesen lemaradó ungváriaknál az edzői kispadról nemrég felállt Valerij Vojnalovics helyettesítését is ő végzi.

– Nemrég a szlovák Iuventa Nagymihály együttesével szlovák elsőséget is begyűjtő trénertől elsőként arról érdeklődtem, hogy mi késztette arra, hogy ismét visszaüljön a Kárpáti kispadjára.

– Sajnos, az együttes ebben a szezonban elmaradt a várakozásoktól, amit semmiképpen nem szeretnék a korábbi tréner nyakába varrni, hiszen sérülések, távozó játékosok és a legfőbb riválisnak számító Halicsanka Lviv remeklése is kellett ahhoz, hogy elmaradjon a címvédés. A válogatott vezetésére ugyan nemrég kaptam felkérést, de ezen a téren igazából akkor lesznek komolyabb feladataim, amikor a hazai bajnokságnak már amúgy is vége lesz. Ungvárról kértek, hogy segítsem ki a csapatot a bajnoki hajrára, és én egy percet sem gondolkodtam a válaszon.

– Milyennek látja a mostani Kárpátit és a csapat esélyeit?

– Reálisan kell látni a dolgokat, az együttes nem volt képes elviselni a veszteségeket, amelyek néhány alapember kiválásával keletkeztek. Az ukrán válogatottban is szereplő Cibulenko, Umanec és Hajovics külföldre szerződött, illetve az ugyancsak válogatott kerettagnak számító Kot és Lebegyeva is több hónapos kieséssel járó műtéten esett át. Vannak ugyan fiatal tehetségeink, de ők még nem képesek azon a szinten teljesíteni, ami stabil és kiemelkedő játékot is eredményezne.

A bajnoki cím már elúszott, a második helyre azonban még odaérhetünk. Ehhez az is kell, hogy az utolsó, hazai körmérkőzéses fordulóban minden ellenfelünket legyőzzünk, illetve felülmúljuk a Dnyiprjanka Herszon együttesét. Ez lehet a reális célunk.

– Mondana néhány szót a válogatott felkészüléséről, amely egyébként néhány hét múlva, június 6-án Ungváron Lengyelország ellen játszik vb-selejtezőt?

– Sajnos, semmi biztatót nem mondhatok, hiszen kevesebb mint egy hónappal a sorsdöntő hazai és idegenbeli párharcok előtt még azt sem tudhatom, hogy kikre számíthatok biztosan, és hogy mennyit készülhetünk előtte a lányokkal, vagy hogy lesznek-e edzőpartnereink. A párharc esélyese egyértelműen a lengyel válogatott, de persze ez még nem jelenti azt, hogy feltartott kézzel vágunk neki a találkozónak.

(felvégi)