Schmitt Pál-adomány

2015. május 13., 10:17 , 748. szám

Schmitt Pálnak, Magyarország volt köztársasági elnökének adományából a KMKSZ és a Verecke Alapítvány közreműködésével a tavalyi évben is számos kárpátaljai magyar intézmény fejlesztése valósulhatott meg, a támogatás egyben jelentősen hozzájárult több kulturális és sportrendezvény megszervezéséhez is. Az alábbiakban az Ungvári, Munkácsi és Nagyszőlősi járásokban megvalósult pályázatokról számolunk be.

Szalókán a kisgyermekes szülők saját erőből és a helyi lakosok adományaiból hoztak létre egy játszóteret, ez gazdagodott Schmitt Pál adományának köszönhetően egy fából készült játszóházzal. A KMKSZ Szalókai Alapszervezete pályázott, Ráti József nagydobronyi vállalkozó pedig elkészítette a játszóházat.

Ugyancsak a Schmitt-adománynak köszönhetően tudott a Nagydobronyi Középiskola projektort vásárolni, az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola pedig fellépő ruhát tanulói számára. A KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete rendezvényeihez szükséges eszközöket vásárolt az adományozó jóvoltából: üstöt, sátrat, padokat.

A munkácsi járási pályázók közül a Derceni Középiskola projektort, laptopot és vetítővásznat vásárolt a támogatásnak köszönhetően. Míg a Munácsi 3. Számú II. Rákóczi Ferenc Középiskolában a tanárok munkakörülményeit sikerült javítani a tanári felújításával és felszerelésével.

A nagyszőlősi járási pályázók közül a KMKSZ Nagypaládi Alapszervezetének Kapunyitogató rendezvényét támogatta a volt köztársasági elnök, melyet az alapszervezet a helybeli Móricz Zsigmond Középiskola és a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodájával közösen szervezett meg a községben. A KMKSZ Tekeházai Alapszervezete a református parókián működő vasárnapi magyar iskola számára vásárolt eszközöket az adományból. A KMKSZ Verbőci Alapszervezete fénymásoló- és nyomtatókészüléket vásárolt, a feketeardói alapszervezet az I. világháború és a sztálini terror helyi áldozatainak emlékművét újíttatta fel, míg a szőlősgyulai alapszervezet pingpongasztalt és -felszerelést vásárolt a Schmitt Pál adományból a helyi kultúrház számára. Ugyancsak a volt köztársasági elnök által felajánlott forrásból vásárolt a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete sportszereket a járás magyar iskolái számára, valamint buszos kirándulást szerveztek a tagság számára.

dózsa