Folytatódott az ukrán gazdaság mélyrepülése

2015. május 16., 14:56

Ukrajna gazdasága 17,6 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest – közölte az ukrán statisztikai hivatal pénteken.

Negyedéves összevetésben 6,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) január–márciusban. Az ukrán gazdaság 6,8 százalékkal zsugorodott tavaly, miután 2013-ban stagnált. A tavalyi negyedik negyedévben a GDP 15,2 százalékkal csökkent 2013 azonos időszakához képest, míg a harmadik negyedévben 5,1 százalékos, a másodikban 4,6 százalékos, az elsőben pedig 1,1 százalékos volt a visszaesés. Tavaly az éves infláció 24,9 százalék volt.

Az idei első negyedévi gazdasági teljesítmény csökkenésének mértéke kicsit rosszabb lett a vártnál. Az ipari termelést tönkretette a Kelet-Ukrajnában, az ország ipari központjában dúló véres konfliktus, a fogyasztást pedig lefelé húzta a magas infláció és a nemzeti fizetőeszköz árfolyamának összeomlása. Márciusban a kiskereskedelmi forgalom 31 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Ukrajnában 45,8 százalék volt a márciusi éves infláció a februári 34,5 százalék után. Elemzők arra számítanak, hogy az év hátralévő részében javulni fog a helyzet, a gazdaság az első negyedévben elérte a mélypontot.

Az ukrán kormány a Nemzetközi Valutaalappal összhangban arra számít, hogy idén 5,5 százalékkal csökken a GDP. A Világbank, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyaránt 7,5 százalékos visszaesést prognosztizál.

(mfor.hu/MTI/Kárpátalja)