Jecenyuk: a hitelezők egyezzenek bele az ukrán államadósság restrukturálásába

2015. május 16., 07:40

Ukrajna kormánya az ukrán államadósság egy részének restrukturálásáról folytatott tárgyalások keretében azt javasolta a hitelezőknek, hogy fogadják el Kijev álláspontját ebben a kérdésben, és zárják le a megbeszéléseket – közölte a kormányhoz intézett kérdések parlamenti órájában Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök az UNIAN hírügynökség pénteki jelentése szerint.

„A kormány szilárd az ország külső adósságáról folytatott tárgyalások lezárását illetően – mondta Jacenyuk. – Az ország háborúban áll, elveszítettük gazdaságunk 20 százalékát. A restrukturálás rendjét illetően a hitelezőkhöz fordultunk, s azt kérjük, ahhoz ragaszkodunk, hogy a külső hitelezők értsék meg a pillanatnyi helyzetet és fogadják el Ukrajna álláspontját, ami egy lépés a hitelezők részéről Ukrajna megsegítésének irányában. Eljött az ideje, hogy a hitelezők segítsenek Ukrajnának.”

A kormányfő egyúttal hangsúlyozta, hogy csupán Viktor Janukovics elnöksége idején 42 milliárd dollárral 30-ról 72 milliárd dollárra nőtt az államadósság. „Ugyanakkor 2014-ben 9 milliárd dollárhoz jutva a hitelezőinktől 14 milliárd dollárt fizettünk ki az adósságok után, amelyeket nem mi vettünk fel” – tette hozzá a miniszterelnök.

A UNIAN korábban azt írta, hogy a kijevi Pénzügyminisztérium aggodalmának adott hangot az Ukrajna külföldi hitelezőit képviselő Hitelezők Bizottságának hozzáállása miatt, illetve mert az nem mutat hajlandóságot az ukrán szuverén adósság restrukturálásáról folyó tárgyalásokon való részvételre. Ugyanakkor a tárcának továbbra is meggyőződése, hogy lehetséges júniusig egy valamennyi érintett érdekeit kielégítő megállapodás elérése.

Ukrajna március 13-án kezdte meg a tárgyalásokat az államadósság egy 23 milliárd dolláros részének restrukturálásáról, azaz mindjárt azt követően, hogy a Nemzetközi Valutaalap megítélte az országnak az új, 17,5 milliárd dolláros hitelcsomagot. A restrukturálásról folyó tárgyalások egyik résztvevője, az Ukreximbank állami tulajdonú pénzintézet által nyilvánosságra hozott adatok szerint az ukrán fél a tárgyalások révén 2015-ben mintegy 5,2 milliárd dollárt számít megtakarítani a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokon.

(unian.ua/Kárpátalja)