Igényt tarthat-e a feleség válás után a férj lakására?

2015. május 20., 08:44 , 749. szám

„Feleségem válni készül. Azzal fenyeget, hogy elveszi a lakásomat, melyet még az apám íratott a nevemre sok évvel a házasságunk előtt. Jogában áll megtenni ezt?”

Ukrajna családi törvénykönyve (a továbbiakban: Ucsk) 57. paragrafusa értelmében a férj, illetve a feleség személyes magántulajdonát képezi:

1) a házastársak által a házasság előtt szerzett tulajdon;

2) a házastársak által a házasság idején, de ajándékozási szerződés vagy öröklés útján szerzett tulajdon;

3) a házastársak által a házasság idején, de a feleség vagy a férj személyes tulajdonát képező pénzen megvásárolt tulajdon;

4) a házasság idején a feleség vagy a férj által Az állami lakásalap privatizációjáról törvény alapján privatizált lakóingatlan.

Az Ucsk 60. paragrafusa értelmében a házastársak által a házasság idején szerzett tulajdon minősül a férj és a feleség közös tulajdonának, függetlenül attól, hogy ha valamelyikük méltánylandó okból (tanulás, háztartás vezetése, gyermeknevelés, betegség stb.) esetleg nem rendelkezett önálló keresettel (jövedelemmel) ebben az időszakban. Úgy tekinti a törvény, hogy minden a házasság ideje alatt szerzett tárgy – a személyes használati tárgyak kivételével – a feleség és a férj közös tulajdonának minősül.

Összefoglalva: tekintettel arra, hogy ön a tulajdonát (a lakást) még a házassága előtt szerezte, s az az ön magántulajdonának minősül, minden alapot nélkülöz a felesége fenyegetése, hogy elveszi a szóban forgó ingatlant.

hk