A parlament nem egyezett bele az állami hivatalnokok nyelvvizsgájába

2015. május 20., 21:30

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa nem szavazta meg Az állami szolgálatról törvényhez benyújtott módosító indítványt (№1201), amely kötelezővé tette volna az ukrán nyelv ismeretét az államhatalmi szervek tisztségviselői és hivatalnokai számára – jelentette szerdán az UNIAN.

A hírügynökség tudósítása szerint a határozat csupán 152 szavazatot kapott a teremben jelen lévő 339 képviselőtől.

A Szvoboda (Szabadság) frakcióközi egyesülés képviselői által benyújtott módosító indítvány kimondta volna egyebek mellett, hogy az állami szolgálat egyik alapvető elve az ukrán nyelvet semmibe vevő megnyilvánulások, illetve az ukrán nyelv megcsúfolásának, kigúnyolásának, valamint lejáratásának megakadályozása.

A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata ugyanakkor megjegyzi, hogy a parlament egyúttal jegyzőkönyvileg elrendelte: vegyék figyelembe a módosító indítvány normáit Az állami szolgálatról törvény új kiadású tervezetének előkészítésekor a második olvasatban való tárgyaláshoz.

Az 1201-es módosító indítvány elfogadása esetén a jelenleg hatályos törvény kimondta volna, hogy „az államhatalmi szervek tisztségviselői és hivatalnokai kötelesek olyan szinten bírni az ukrán nyelvet, amely hivatali és szakmai kötelezettségeik ellátásához szükséges”, valamint „vizsgát tenni ukrán nyelvből a nyelvismeret szintjének igazolására”.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy a parlament április 23-án fogadta el első olvasatban az új törvényt az állami szolgálatról.

(unian.ua/zn.ua/Kárpátalja)