Tehetségművelés itthon és az anyaországban

2015. május 20., 10:05 , 749. szám

Május 13–14-én három kárpátaljai felsőoktatási intézményben került sor a Kárpátaljai Tudományos Műhelytalálkozóra az idén 32. alkalommal megrendezésre került Országos Tudományos Diákköri Konferenciához (OTDK) kapcsolódóan.

E két napon magyarországi felsőoktatási intézmények munkatársai, diákjai látogattak el három kárpátaljai felsőoktatási intézménybe: az Ungvári Nemzeti Egyetemre, a Munkácsi Állami Egyetemre és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára.

Május 14-én a Rákóczi-főiskolán megtartott találkozón – amelynek megvalósulását nagyban segítette a főiskola Pedagógia és Pszichológia Tanszéke, s annak munkatársai, Balogh Lívia és Hutterer Éva –, elsőként Váradi Natália, a főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője szólt a jelenlévő tanárokhoz, diákokhoz, emlékeztetve, hogy a főiskola V. évfolyamos diákja, Iván András az idei OTDK-n első helyezést, Pólin Lénárd korábbi diák második, Sütő Réka IV. évfolyamos diák pedig ötödik helyet ért el a rangos megmérettetésen. Majd Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) alelnöke beszélt a Kárpátaljára érkezett csapatról. Magyarországról, Soprontól egészen Nyíregyházáig, összesen 13 intézményből érkeztek Kárpátaljára diákok, tanárok, gyakorló pedagógusok, összesen 25-en. Kiemelte: az út egyik fő célja a főiskolával való megismerkedés, mivel ez az intézmény a kárpátaljai magyar felsőoktatás letéteményese. „Az egyetemet professzorai teszik egyetemmé” – hangsúlyozta az OTDT alelnöke, kiemelve: azt a szellemet, amely egy oktatási intézményt betölt, ápolni kell, megérinteni és megfogni a tehetségeket. Ezen tehetségművelés egyik színtere az OTDK is, amelyen idén 38 kárpátaljai diák vett részt – közülük 37 a főiskola diákja. Ezért a cél továbbra is a diákok és tanárok részvételre való ösztönzése, ezáltal pedig egy szakmai együttműködés alapjainak letétele.

Fodor Gyula, a főiskola rektorhelyettese a főiskola kezdeteiről beszélt, amely, mint fogalmazott, egybeesik a kárpátaljai magyar felsőoktatás történetének kezdetével. 1993-ban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a református egyház, Beregszász Önkormányzata és a Nyíregyházi Főiskola együttműködésével alakult meg a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány öttagú kuratóriuma. 1994-ben sikerült lebonyolítani az első felvételit angol–földrajz, angol–történelem, óvodapedagógia és tanítói szakokra, 1996-tól pedig a főiskolát önállósult, államilag elismert felsőoktatási intézményként jegyzik.

A találkozót követően minden anyaországi vendég felkereshette a saját tudományterületéhez tartozó főiskolai tanszéket, ahol alkalmuk nyílt a tanszék munkatársaival és diákjaival való megismerkedésre.

A kétnapos programot az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program támogatta

Espán Margaréta