Új jövedéki zárjegyek július 1-jétől

2015. május 20., 20:28

Új jövedéki zárjegyeket vezetnek be Ukrajnában július 1-jétől a szeszesitalra és a dohányárura. A miniszteri kabinet jóváhagyta az új szeszesital- és cigarettazárjegyek mintapéldányait, s elrendelte a bevezetésüket július 1-jei hatállyal. Az erre vonatkozó május 14-i kormányhatározatot közzétették az Urjadovij Kurjer című lapban – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A közlemény szerint új jövedéki adót vezetnek be a hazai és a külföldi termékekre egyaránt. A kormány egyben megbízta az Állami Fiskális Szolgálatot, hogy június 25-ig biztosítsa az új típusú zárjegyek gyártását, valamint a megállapított rend szerinti értékesítésüket.

Az UNIAN emlékeztet, hogy a kormány korábban elhalasztotta az új zárjegyek bevezetését a gyártásukkal összefüggő nehézségek miatt. Az Ukrvodka egyesülés az elmúlt esztendő végén ezért figyelmeztetett: az új típusú zárjegyek hiánya miatt fennáll a lehetősége annak, hogy leáll a szeszesitalgyártás Ukrajnában.

Tavaly novemberben a Miniszteri Kabinet csökkentette a jövedéki zárjegy árát darabonkénti 0,27 hrivnyáról 0,1926 hrivnyára, amely így 28,7 százalékkal kerül kevesebbe. A dohánytermékek jövedéki zárjegye 0,142 hrivnya helyett 0,091 hrivnyába kerül darabonként, azaz 35,9 százalékkal lett olcsóbb.

(unian.ua/Kárpátalja)