A zászlótörvény bojkottjára szólít fel az SZNT

2015. május 20., 09:57 , 749. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai szerint az eddiginél jobb helyzetet teremt a parlamentben elfogadott zászlótörvény, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) viszont a törvény bojkottjára szólítja fel a székelyföldi önkormányzatokat – derült ki az erdélyi magyar lapokban közölt összeállításokból.

A Háromszék című napilap által megszólaltatott Márton Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy immár egyetlen prefektus sem kérdőjelezheti meg az önkormányzatok saját zászlóhoz való jogát. A román parlamentben múlt szerdán elfogadott és az államfő kihirdetésére váró törvény a közigazgatási egységek számára teremti meg a zászlóhasználat lehetőségét. A jogszabály szerint a helyi zászlókat a román akadémia heraldikai bizottságának kell véleményeznie, majd a kormánynak kell jóváhagynia, és két önkormányzatnak nem lehet azonos zászlaja.

Márton Árpád szerint minden székelyföldi település vagy megye a székely zászló kicsit módosított változatát fogadhatja el saját jelképének. Erre rákerülhet a település címere, illetve címer hiányában a település neve románul és magyarul.

Izsák Balázs, a székely zászlót szimbólummá tevő SZNT elnöke a Háromszéknek adott nyilatkozatában úgy vélekedett: a székely zászló használatának az ellehetetlenítése volt a törvényhozó szándéka. „Nem az a megoldás, amit Márton Árpád javasol, hogy megpróbáljuk kijátszani az ellenünk hozott jogszabályt” – szögezte le.

Az SZNT elnöke arra szólította fel a székelyföldi önkormányzatokat, hogy csak akkor fogadjanak el saját zászlót, címert, amikor azt az autonóm Székelyföld vezető fórumának kell engedélyeznie. „Nem fogadhatjuk el, hogy Bukaresttől függjenek jelképeink, mert oda jutunk, hogy nemsokára a székely ruhát is ott kell majd jóváhagyatni” – idézte a Háromszék Izsák Balázst, az SZNT elnökét.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a román parlamentben elfogadott zászlótörvény nem vonatkozik a székely zászlóra, sőt ellehetetleníti annak használatát. Az EMNP országos elnöksége az MTI-hez múlt pénteken eljuttatott állásfoglalásában úgy vélekedett, hogy a kihirdetés előtt álló jogszabály még hivatkozási alapot is nyújthat a székely zászló elleni hatósági fellépéshez. Amint írják, a törvény kizárólag a közigazgatási egységek zászlóiról szól, és azt is rögzíti, hogy két közigazgatási egységnek nem lehet ugyanaz a zászlaja. Az elnökség azt is kifogásolja, hogy a helyi zászlók ügyében az önkormányzatoknak csak előterjesztési joguk van, a zászlót a román kormánynak kell elfogadnia.

Az EMNP felháborítónak tartotta a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a kérdésben tanúsított hozzáállását. ,,Úgy gondoljuk, hogy ez egy újabb cinikus átverés a bukaresti hatalom részéről, amihez, sajnos, az RMDSZ képviselői és szenátorai aktív segítséget nyújtottak, megszavazva a PSD (Szociáldemokrata Párt) tervezetét, és félretájékoztatva a magyar közvéleményt” – áll a dokumentumban.

Az EMNP felszólította az RMDSZ vezetőit, ismerjék el, hogy tévúton jártak, és ne folytassák a közvélemény megtévesztését. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2014-es nagypénteki felhívásához csatlakozva a párt mozgalom indítására buzdított a székely jelképek védelmében.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)