„Döntsenek, hogy léphessenek!”

2015. május 27., 09:18 , 750. szám

„A nagy emberek nem születnek nagynak, de azzá lesznek.” Ezzel a mottóval szervezett karriernapot május 21-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Tanulmányi és Karrierkövetési Osztálya.

A mostani, immáron harmadik karriernap azzal a céllal került megrendezésre, hogy a főiskola diploma előtt álló diákjait és minden érdeklődőt felvértezzen a sikeres pályához, munkához és a pályaválasztáshoz szükséges ismeretekkel. „A lehetőségek tárháza önök előtt áll. De választani senki sem fog önök helyett” – hangsúlyozta a karriernap megnyitóján Buda Zsuzsanna, a Tanulmányi és Karrierkövetési Osztály vezetője. Kiemelte: a főiskola hallgatói már meghoztak egy fontos döntést akkor, amikor az intézmény mellett döntöttek, de a főiskola után is rajtuk áll majd, hogy diplomás munkanélküliek, álláskeresők vagy diplomás tanárok, tanítók, tolmácsok, újságírók vagy épp vállalkozók lesznek majd. „Döntsenek, hogy léphessenek!”

Segítséget, útmutatást, tájékoztatást nyújtani azoknak a személyeknek, akik diplomaszerzés előtt állnak, vagy éppenséggel már sikeresen befejezték felsőoktatási tanulmányaikat – ezen pontokban foglalta össze a karriernap célját Rácz Béla, a főiskola rektorhelyettese. Kiemelte: mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor döntés elé kerülünk, hogyan is lépjünk ki a nagybetűs életbe. A lehetőségek sora bőséges: lehet továbbtanulni, második, harmadik diplomát szerezni, munkába állni, családot alapítani, vagy ezek ötvözetét valósítani meg. S habár mindebben kétségkívül nagy szerepe lehet a szerencsének, vannak olyan tényezők is, mint például a céltudatosság, a kitartás vagy a türelem, amelyeket mi magunk alakíthatunk, s amelyeket saját oldalunkra állíthatunk céljaink elérése érdekében.

A nap hátralévő részében olyan előadások hangzottak el, amelyek több oldalból ismertették a munkavállalást, a továbbtanulást, s ezek lehetőségeit. Darcsi Karolina főiskolai tanár a munkaerő-piaci trendekről, sikerszakmákról beszélt, hangsúlyozva a nyelvismeret és a nyitottság fontosságát. Mint fogalmazott: fontos, hogy folyamatosan tanuljunk, képezzük magunkat, mert igazán „az jár jól, aki befektetésként tekint a tanulásra, amely számára a későbbiekben megtérül”. Ember Emese, a főiskola Felnőttképzési Központja és az AGORA Információs Iroda munkatársa a továbbtanulási és pályázati lehetőségeket ismertette, Kordonec Gabriella jogász a munkavállalók jogairól szólt, a munkavállalás, a szabadságolás, a munkaviszony felmondásának jogi hátterét ismertette. Vass Ilona, a főiskola rektorhelyettese a protokoll, az öltözködés és viselkedéskultúra világáról tartott előadást, amelyből kiderült, hogy bár a mondás szerint nem a ruha teszi az embert, öltözködése és viselkedése mégis sokat elárul egy emberről munkaadója és mindenki számára, végezzen bármilyen munkát is. Beregszászi Anikó főiskolai tanár egyedi és kreatív önéletrajzokról, Gogola István pszichológus pedig önismeretről, önértékelésről, önbizalomról tartott előadást, természetesen a pályaválasztás és munka tükrében. Bemutatkozott a fiatalok számára munkalehetőséget kínáló Nestlé Cégcsoport lembergi központja, a Flextronics Vállalat és a Helen Doron Nyelviskolahálózat. Bíró András idegen- és túravezető Hogyan lehet sikeres egy vállalkozás Kárpátalján? címmel tartott előadást, s Skype-os kapcsolással bemutatkoztak a főiskola egykori diákjai, Togyeriska Tamás és Szimku András, akik a főiskola elvégzése után nem féltek nagyot lépni, és megmérettetni magukat a külföldi munkaerőpiacon, illetve a főiskola egykori hallgatójaként ezen cikk szerzője is beszámolt arról, hogyan tudta újságírói munkája során felhasználni mindazt, amit a főiskolán megtanult. Az előadások alatt saját termékeit, vállalkozását, szervezetét mutatta be a Flextronics Vállalat, a Helen Doron Nyelviskolahálózat,  Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona, a Pro Cultura Subcarpathika civil szervezet,  Bíró András, a Pulzus FM 92.1, Szkáza Éva és Újvári Zsuzsanna.

A III. karriernap a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Espán Margaréta