A KMKSZ Választmányának nyilatkozata

2015. május 27., 11:27 , 750. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Választmánya rendkívül veszélyesnek tartja és mélységesen elítéli azokat a magyar lakosság ellen irányuló provokatív megnyilvánulásokat, melyek vidékünkön elszaporodtak az utóbbi időkben. Ezek közé soroljuk az ungvári járási magyar települések falunévtábláinak megrongálását és a Beregszászi járás egyes magyar településein olyan illegális szórólapok kihelyezését, melyeken az adatvédelmi törvényt megsértve listába szedték a behívás alá eső magyar férfiak névsorát és személyes adatait, illetve ugyancsak elítéli egyes radikális parlamenti képviselők megnyilvánulásait, melyekben a kétnyelvű feliratokat kifogásolták vidékünkön.

Szövetségünk elvárja az ukrán belügyi és rendvédelmi szervektől, hogy eredményesen és hatékonyan lépjenek fel a hasonló jogsértések kapcsán, valamint felszólítja az illetékes radikális politikusokat, hogy tartózkodjanak a hasonló megnyilvánulásoktól, hisz a kétnyelvű feliratok nemcsak az európai gyakorlatnak felelnek meg, de az ukrán törvények is lehetőséget biztosítanak rá. Egyben  felhívjuk az illetékesek figyelmét arra is, hogy a magyar lakosság az elmúlt évtizedekben lojálisan állt a többségi társadalomhoz és az ukrán államhoz, a jelenlegi helyzetben az ilyen jellegű jogsértések és megnyilvánulások veszélyeztetik a nemzetiségi békét és ellentéteket generálhatnak.

A Szövetség Választmánya továbbra is kiáll az ukrajnai konfliktus békés rendezése mellett. Meggyőződésünk, hogy a katonai hatóságok a mobilizáció során is kötelesek betartani az ország Alkotmányát és törvényeit. Az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben lévő lakossággal szemben nem alkalmazhatnak olyan intézkedéseket, amelyek alkotmányos jogaikat csorbíthatják, illetve nélkülözik a megfelelő törvényi hátteret. Felhívjuk az illetékesek figyelmét, hogy tevékenységüket a jogszabályi keretek maximális betartása mellett folytassák.   

A KMKSZ értetlenül áll a kisebbségi ügyekkel foglalkozó illetékes hivatal megszüntetése előtt. Úgy véljük, ez hátrányosan érinti Ukrajna nemzetiségi kisebbségeit és ellentétes az európai gyakorlattal is.

A KMKSZ – figyelemmel kísérve az Ukrajnában zajló jogalkotási folyamatokat – bizakodóan tekint a közelmúltban elfogadott, Az önkormányzatok önkéntes egyesüléséről szóló törvény azon tételére, amely kimondja, hogy az átalakítások során figyelembe kell venni a különböző térségek sajátos történelmi és etnikai viszonyait. Így a KMKSZ rendkívül fontosnak tartja, hogy az Ukrajnában végbemenő adminisztratív reformfolyamatok során az illetékes hatóságok nagy figyelmet fordítsanak az önkéntesség elvének betartására, a lakosság nemzetiségi összetételére, s olyan közigazgatási alapegységeket hozzanak létre, amelyek az emberek érdekeinek teljes mértékben megfelelnek.

Szervezetünk kiemelten fontosnak tartja, hogy a decentralizációs folyamat keretében, a hatályos törvényeknek megfelelően, a vidéket érintő átalakítások során kialakításra kerüljön egy olyan járás, amely egyesíti a határ mentén elhelyezkedő magyar településeket. Továbbá szorgalmazzuk olyan kistérségek létrehozását, ahol a tömbben elő magyarság egységét nem bontják meg. Bízunk abban, hogy a jogalkotási folyamat eredményeképpen, valamint a jogszabályok végrehajtása révén olyan európai szintű önkormányzati rendszer jön létre Ukrajnában, amely reális lehetőségeket biztosít az etnikumok számára is.

Szervezetünk üdvözli a testvértelepülések magyar kormány által ösztönzött támogatását, amelyek nagy segítséget nyújtanak a helyi magyar közösségeknek ezekben a vészterhes, nehéz időkben. Kezdeményezzük, illetve támogatjuk az önkormányzatok, egyházi, karitatív és civil szervezetek képviselőiből álló helyi segélyezési koordinációs testületek létrehozását, amelyek sokat tehetnek a magyarországi önkormányzati támogatások koordináltabb elosztásáért a helyi közösségek érdekeinek megfelelően.

A közelgő ukrajnai helyhatósági választások kapcsán Szövetségünk szándékában áll, hogy a törvényeknek megfelelően részt vegyen a választásokon és a magyarság érdekeinek képviselete céljából jelölteket állítson.

Beregszász, 2015. május 23.