A Magyar Állami Népi Együttes Kárpátalján

2015. május 27., 11:11 , 750. szám

Kárpátalján, Ukrajnában turnézik a Magyar Állami Népi Együttes, a fellépések bevételét a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus belső menekültjeinek támogatására fordítják.

Az együttes két turnén – május 25. és június 2., valamint június 21. és 27. között – Kárpátalján és Nyugat-Ukrajna területén, valamint Kijevben mutatja be Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című műsorát.

Az első előadásra hétfőn került sor Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban. A műsorban magyar, ukrán, hucul, ruszin, cigány és zsidó táncokat mutattak be. Az táncosokat kísérő zenekar vezető prímása Pál István Szalonna, Kárpátalja szülötte. A teltházas, nagysikerű estet követően Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, és Volodimir Csubirko, Kárpátalja megye kormányzója gratulált a művészeknek, és mondott köszönetet a nagyszerű produkcióért.

A Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című műsor ősbemutatója 2014. november 16-án volt a budapesti Nemzeti Színházban. A műsor kedvező fogadtatásra talált a bemutatóra érkezett ukrán vendégek részéről is, akik felvetették, hogy ezt a produkciót Ukrajnában is látnia kell a közönségnek.

Szerdán – lapunk megjelenésével egy időben – Kijevben lépnek-léptek fel a magyar előadók. Ezenkívül Lembergbe (május 29.), Szkoléba (május 31.) és Beregszászba (június 1.) utazik a társulat. A második út tervezett állomásai: Beregszász (június 21.), Técső (június 22.), Rahó (június 23.), Ivano-rankivszk (június 24., 25.) és Csernyivci (június 27.)

A jegyek eladásából és más magyar adományokból befolyó összeget a tervek szerint hatszáz, a kelet-ukrajnai harcok övezetéből elmenekült családban élő gyermek rehabilitációjára fordítják, aminek keretében a gyerekek Magyarországon pihenhetnek júniusban és júliusban – mondta el az együttes útját beharangozó múlt heti sajtótájékoztatón Keskeny Ernő, Magyarország kijevi nagykövete. Az együttes vendégszereplésének másik fontos célja, hogy bemutassa a magyar mellett a Nyugat-Ukrajnában élő nemzetiségek kulturális örökségét.

(MTI/karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)