Nem lesz több speciális nyugdíj

2015. május 28., 18:27

A speciális nyugdíjak megszüntetése nem érinti a tudósokat és a katonákat – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A portál szerint Pavlo Rozenko szociálpolitikai miniszter közölte: a Nyugdíjalap június 1-jétől szünteti meg a hivatalnokok nyugdíjainak speciális jogszabályok alapján történő megállapítását.

„Júniustól a parlamenti képviselők, miniszterek, bírók, ügyészek, vámosok, adóellenőrök és egyéb hivatalnokok minden nyugdíját Ukrajna törvénye az általánosan kötelező állami nyugdíjbiztosításról alapján fogják megállapítani, mint minden átlagos emberét – mondta el a tárcavezető megjegyezve, hogy ez a norma nem vonatkozik a tudósokra és a katonákra.

Rozenko emlékeztetett, hogy a vonatkozó, a Legfelsőbb Tanács által március 2-án elfogadott jogszabály úgy rendelkezik, a kormánynak május 1-jéig kell a parlament elé terjesztenie a nyugdíjreformra vonatkozó törvénytervezetet, s amennyiben június 1-jég nem fogadják azt el, megszűnik létezni Ukrajnában a speciális nyugdíjak rendszere.

„Mi teljesítettük a törvényi előírást, s május 1-jéig a Legfelsőbb Tanács elé terjesztettük a nyugdíjrendszer reformját, melyet a parlament, sajnos, mostanáig nem tárgyalt és nem fogadott el” – közölte a Szociálpolitikai Minisztérium vezetője.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, korábban Rozenko jelezte, hogy a Szociálpolitikai Minisztérium 2017-ig nem tervezi a nyugdíjak emelését.

(zn.ua/Kárpátalja)