Megörökített pillanatok

2015. május 29., 14:59 , 751. szám

„Különös dolog a fénykép: mindig jelen időben van, mindenkit egyetlen pillanatban ábrázol, és az a pillanat soha többé nem jön el. Az utókor számára készítjük, és miközben kattan a zár, önmagunk jövőbeni változatára gondolunk, amint visszatekint erre az eseményre” – vallja Natasha Solomons angol író. S valóban: a pillanat, amelyet egy kép megörökít, a másodpercnek csak törtrészét örökíti meg, s pont azért készül, azért ragaszkodnak hozzá, mert egy utolsó pontig ugyanolyan formában soha vissza nem térő pillanatot mutat meg. Ilyen pillanatok tucatjaiba nyerhet betekintést az, aki ellátogat a II. Bereg-vidéki fotókiállításra.

Május 29-én délelőtt került sor a II. Bereg-vidéki Fotókiállítás, vagyis egy tavaly nagy sikert aratott kezdeményezés továbbfejlesztett változatának megnyitójára.

A tavalyi, első fotókiállítás Homoki Gábor fotós kezdeményezését követve, az ő, illetve Orosz Bálint szervezésében zajlott. Akkor a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épülete előtt, a Kossuth-tér sétálóutcájának fáira fűzött spárgára csíptették fel a jelentkezők által választott saját képeket, itt tekinthették meg azokat a fotográfia iránt érdeklődők, továbbá a téren naponta áthaladó több száz személy. A kiállítás akkor is nagy sikert aratott, hiszen szó szerint csak az utcára kellett kimenniük Beregszász lakóinak ahhoz, hogy a hosszabb vagy rövidebb ideje fotózással foglalkozó személyek munkáiban elmerülhessenek.

A tavalyi kiállítás sikerén felbuzdulva idén május 29. és 31. között ismét kiállítótérré alakul a város egy szeglete. Idén a Beregszászi Járási Művelődési Ház teraszán Homoki Gábor (Beregszász), Orosz Hajni, Orosz Miklós, Orosz Bálint (Kisbégány), Szircsák Zoltán (Beregszász), Homoki László (Beregdéda), Fülöp László (Beregszász), Mesko Tetyána (Beregszász), Szabó Máté (Tiszasalamon), Gely Miklós (Beregszász) képei kerülnek kiállításra. A fotósok között akad, aki több éve, hivatásszerűen űzi a fotográfia mesterségét, ám olyan is, akinek talán leendő szakmája van kibontakozóban abból, ami most csak hobbi. Van köztük tehát mára ismert és elismert, illetve kezdő és feltörekvő fotós is, de bárkiről legyen is szó, a kiállítás jó alkalmat ad arra, hogy a kiállítók bemutassák azt a világot, amelyet a fényképezőgép objektívje mögül látnak. Bemutatkozni és mások előtt bizonyítani – erre ad tehát alkalmat a fotósok számára a kiállítás, ráadásul nagyközönség előtt, s nemcsak saját közösségi oldalukon vagy fotóalbumban. A kiállított 38 kép témája igen sokszínű és változatos. Természetfotókat, portrékat és esküvői fotókat egyaránt láthatnak a kiállításon az érdeklődők, így aztán megtörténhet, hogy leendő portfóliójának készítőjével vagy esküvői fotósának képeivel találja magát szemben az, aki szán némi időt a képek megtekintésére.

A képeket május 29–31-én, péntektől vasárnapig délelőtt 10 és délután 5 óra között bárki ingyenesen megtekintheti.

Espán Margaréta