Kárpátaljai csapaté lett a győztes videó

2015. június 3., 09:23 , 751. szám

Három kárpátaljai indulóból kettő dobogós helyezést ért el a Rákóczi Szövetség által a közelmúltban magyarországi és határon túli középiskolákban működő ifjúsági szervezetei számára indított videopályázatán.

Az 1989 óta működő Rákóczi Szövetség tevékenységével II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelem emlékét igyekszik ápolni, illetve anyagi, oktatásügyi és kulturális szempontból egyaránt segíteni és támogatni a Kárpát-medencei magyarságot abban a harcban, amelyet megmaradásáért vív.

A szövetség február végén tette közzé 1%-os kampányvideó készítéséről szóló felhívását. Ennek keretében a jelentkezőknek egy legalább 20 másodperc, legfeljebb 2 perc hosszúságú videót kellett készíteniük, amelyben – a szövetség vagy az alapszervezet életét, tevékenységét, programjait bemutatva – a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását kérik a szövetség számára, ezzel is támogatva többek között a határon túli magyarság ügyének szolgálatát, a határon túli magyar gyerekek táboroztatását.

Az elkészült videók közül az nyert, amely valamelyik videomegosztóra feltöltve a legnagyobb nézettséget és a legtöbb kedvelést, megosztást érte el.

Az 1%-os videokampányban a nagymuzsalyi fiatalok videó­ja nyerte az első helyet, ezzel együtt pedig egy 200 ezer forint értékű, Magyarország területére vonatkozó utazási támogatást.

– Kárpátalja kapcsán az emberek többségének csak Verecke, Munkács, illetve a nagyobb történelmi szempontból fontos helyek ugranak be – tájékoztatta lapunkat Jakab Erika, a nagymuzsalyi szervezet vezetője. – A kisebb településeket viszont nem igazán ismerik. Én tíz éve veszek már részt a szövetség munkájában, s 4 éve nálunk is működik már ifjúsági szervezet. Jelenleg 22 tagunk van. Mindenképp szerettem volna, ha részt veszünk a pályázaton, s a gyerekekkel úgy döntöttünk, hogy a szövetség munkájára való figyelemfelkeltést inkább a szülőföldünkhöz, saját falunkhoz kötődő ragaszkodáson keresztül mutatjuk be. Saját tevékenységünket, falunkat szerettük volna bemutatni, s közben megszólaltatni a gyerekeket is. A gyerekek lelkesen álltak a feladathoz, a tagok többsége részt is vett a videó elkészítésében, s végül mi kaptuk a legtöbb szavazatot.

A Nagyberegi Református Líceum bázisán működő szervezetnek kb. 100 tagja van, mivel az intézmény majd’ mindegyik diákja részt vesz benne. Vezetője Kovács András pedagógus, a szövetségen belül pedig Orosz Ádám az ifjúsági elnök. Az ő összeszedett munkájának és a líceum végzős osztályának köszönhetően jött létre a kisfilm, amelyben a nagy szervezet és a tagszervezet is bemutatásra került, s amelynek köszönhetően a nagyberegi diákok második helyen végeztek a versenyen. Nyereményük egy 150 ezer forintos  utazási támogatás.

Részt vettek továbbá a pályázaton a Kisgejőci Egry Ferenc Középiskola rákóczisai is.

em