Nagycsaládos lovasnap Nagyszőlősön

Akadályfutás, lovaglás- és íjászoktatás, krétarajz, kötélhúzás…

2015. június 3., 09:38 , 751. szám

Egyre jobban elszegényedő kisvilágunkban minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek azok a gyermekeikért élő, dolgozó házaspárok, akik három vagy annál is több gyermek tisztességes felnevelését vállalják, és keresetükből kipréselik azokat az összegeket, melyekből ruházni, táplálni, óvodába járatni vagy iskoláztatni tudják csemetéiket. Érdekeiket képviseli a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, melynek nagyszőlősi járási képviselője, elnökségi tagja, Margitics Ildikó 2015. május 31-én a nagyszőlősi Szelíd Lovastanyán megszervezte a Nagyszőlősi Járási Magyar Nagycsaládosok I. Lovasnapját.

– Három éve merült fel az ötlet, hogy létrehozunk egy lovastanyát, ahol lovasterápiában részesíthetünk fogyatékos gyermekeket, és lehetőséget biztosítunk fiatal árva gyermekeknek a fejlődésre. A lovak ugyanis nagyon sokat segítenek az embereknek érzelmileg is és mozgáskoordinációjuk tökéletesítésében is – nyilatkozta a rendezvény kapcsán lapunk munkatársának a lovasnap szervezője. – Az elmúlt két évben nagyon sokat dolgoztunk e cél elérése érdekében, és mostanára sikerült létrehoznunk a Szelíd Lovastanyát, bár még egyes munkálatok hátravannak. Hat lovunk van, köztük négy nagy felnőtt, egy csikó, valamint egy póniló. A lovasnapot pedig azért szerveztem meg, hogy lehetőséget adjunk járásunk magyar nagycsaládosainak a kikapcsolódásra, a lovaglás örömének átélésére, s együtt töltsünk el egy szép délutánt…

A rendezvényt megnyitó szavaiban Margitics Ildikó hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy itt és most együtt lehetnek a nagycsaládosok, s direkt nem szerveztek külön programokat a gyermekek és a felnőttek számára, azért, hogy a szülők gyermekeikkel együtt kapcsolódjanak ki, közös élményekkel gazdagodjanak.

A megnyitóval egyidejűleg a gyerekek már önfeledten ugráltak is a trambulinon, élvezve a mozgás örömét, majd kezdetét vette az akadályfutás a bójasorokból felállított, rögtönzött akadálypályán, ahol a résztvevőknek gumikötéllel összekapcsolt műanyag kosárkákon lépegetve kellett megkerülniük az akadályokat, vagy éppen gördeszkán lehetett kanyarogni a bóják között. Időközben többen is krétarajzokkal kezdték díszíteni a létesítményhez tartozó jókora betonfalat. Majd elővezettek és felnyergeltek három lovat, s Olena Garan poltavai lovasedző irányítása mellett kezdetét vette a lovasoktatás, melynek során a nyeregbe szállókat körbevezették a karámmal kerített pályán. Ezalatt pedig az íjász hagyományőrzésbe belevágott Margitics Erik íjászoktató vezetésével többen is megismerkedhettek a nyilazás tudományával. Majd kötélhúzás során tehették próbára erejüket, kitartásukat a résztvevők…

– Azért jó a rendezvény, mert közösségépítő ereje van, közelebb hozza egymáshoz a nagycsaládosokat, a gyermekek számára nagyon élménydús programok követik egymást, s ez a lovasnap kikapcsolódást jelent minden családnak – nyilatkozta a Tiszakeresztúrból érkezett Szilágyi Tímea.

– Tantárgyként is be lehetne vezetni az iskolákban a lovaglásoktatást. Szeretnék a gyerekek, és – pláne lovasíjászattal kiegészítve – ösztönző is lenne számukra az ősmagyar történelem megismerésében, élő történelemórákat lehetne így minél több helyen tartani – vélte a tiszaújlaki Veres Zsolt.

– Tetszett a lovaglás. Szeretem a lovakat, már korábban is lovagoltam, például egy debreceni fesztiválon. Jó érzés ülni a ló hátán, és együtt mozogni vele – mondta a 12 éves, feketepataki Fanta Krisztián…

Mindehhez csak azt fűzheti hozzá az újságíró, hogy minden, színes programokat felvonultató, gondtalan kikapcsolódást biztosító rendezvény segít az embernek kilépni a mindennapok taposómalmából, kipihennie magát, és friss energiákkal feltöltődve vágni bele egy újabb munkanapba. A gyermekek pedig egy ilyen rendezvényen, mint amilyen a lovasnap volt, az önfeledt játék mellett ügyesednek és új élményekkel gazdagodnak, melyek még szebbé teszik gyermekkorukat.

Lajos Mihály