Pásztor István: Nincsenek előre leosztott pénzek

2015. június 3., 09:44 , 751. szám

Nincsenek előre leosztott pénzek és kifizetett hitelek sem a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) gazdaságfejlesztési stratégiájában, amely a magyar kormánnyal való egyeztetés eredményeként jött létre – jelentette ki Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke múlt csütörtökön a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című interjúműsorában.

Pásztor István így reagált Volner Jánosnak, a magyar parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága jobbikos elnökének múlt szerdai kijelentésére, amely szerint tisztázni kell 11 milliárd forintnyi, Délvidékre kifizetett kedvezményes hitel ügyét.

A VMSZ elnöke a Pannon RTV-ben kifejtette, hogy az interneten keringő, a lehetséges támogatottakat bemutató táblázat nem végleges, hiszen csak fejlesztési elképzeléseket tartalmaz. Mint fogalmazott: „nincsenek leosztott kártyák, nincsenek kedvezményezettek, nincsenek eldöntött folyamatok, nincsenek odaítélt pénzek, és nincsenek kifizetett pénzek sem. […] Teljes mértékben tiszta a lelkiismeretünk, jó ügyet próbálunk szolgálni, nincsenek háttéralkuk, nincsenek lezsírozott történetek, nem »mutyis« a történet, hanem ez egy olyan erőfeszítés, amely arra próbál választ adni, ami ebben pillanatban a vajdasági magyar közösség legnagyobb problémája: az egzisztencia kérdése”.

Rámutatott: a táblázattal a magyar partnereknek azt igyekeztek bemutatni, hogy a Vajdaságban a nehéz gazdasági körülmények ellenére is vannak egészséges magyar vállalkozások, amelyeknek jövőre vonatkozó terveik is vannak, és egy lehetséges hitellel ezeket meg is tudnák valósítani.

A politikus kijelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel egy ötéves gazdaságélénkítési tervről tárgyalt, amelyben egyes tartalmakra vonatkozóan éves szinten meghatározták, mit tartanak célszerűnek, és figyelembe vették, mik lesznek az igények. Arról a későbbiekben lesz szó, hogy a felvázoltak közül mit, mikor, milyen ütemben lehet megvalósítani, illetve feltérképezik, hogy a céloknak a megvalósulása milyen technikai eszközökkel, milyen konkrét lépésekkel lehetséges úgy, hogy azok megfeleljenek a magyar, a szerb és az uniós jogszabályoknak is, illetve hogy a rendszer átlátható, szabályozott és minden feltételnek megfelelő legyen.

A program két fontos célt szolgál – magyarázta Pásztor István –, „egyrészt, hogy a magyar vállalkozásokat megerősítsük, […] másrészt, hogy ennek köszönve a vállalkozók előbbre tudjanak lépni, növeljék az alkalmazottak számát, és új beszállítói köröket generáljanak”.

A Jobbik szerint viszont a hitelek felvetik azt a lehetőséget, hogy „kilóra megvesznek” embereket annak érdekében, hogy a Fidesz politikáját segítsék.

(MTI/Kárpátalja)